Di mana Alginate Dressings Apply

- Dec 26, 2018-

Apabila permaidani alginate menyerap exudate ke dalam gel, struktur menjadi longgar dan kadang-kadang menjadi sukar untuk dibuang, seperti apabila digunakan untuk peminum sinus, jadi penggunaan perut alginate, selepas setiap penyingkiran perban, luka itu mesti dibilas keluarkan serabut rias sisa. Sesetengah pakar percaya bahawa alginate dressing terdedah kepada serat residual dan tidak berlaku untuk mengisi rongga. Tetapi pakar lain berpendapat bahawa ini bukan pantang larang, kerana sisa serat berpakaian dapat dengan mudah dikeluarkan dengan membilas. Beberapa ahli terapi luka domestik akan menggunakan benang minyak untuk melancarkan alginate selepas sinus pemadat, tetapi juga mencapai kesan yang baik. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diperhatikan bahawa apabila mengisi luka, penyebaran longgar di seluruh katil luka, termasuk semburan, jangan menjejalkan ke dalam terlalu banyak pembalut, kerana pakaian alginate menyerap cecair akan membengkak, jika pakaian yang disumbat terlalu banyak akan menjejaskan pertumbuhan luka, terutamanya sinus.

Di samping itu, pembungkusan alginate tidak boleh melebihi lipatan katil luka, yang meliputi kulit di sekelilingnya, kerana berpakaian selepas menyerap rembesan akan menyebabkan kesan kulit, terutamanya apabila kulit di sekelilingnya menjadi lebih terdedah, selamat, di kulit sekitar mungkin dilindungi dengan filem pelindung kulit. Masa penggunaan alginate bervariasi dari pengeluar ke jenama, secara purata 1-3 hari, dan lebih banyak luka digunakan, lebih pendek penggantian kekerapan luka berpakaian jangkitan harus ditingkatkan. Apabila perban telah diisi dengan cecair, sepenuhnya ditukar menjadi gel, penembusan menembusi ke dalam dua lapisan berpakaian, ia mesti diganti. Kadang-kadang, untuk memudahkan untuk dikeluarkan, tidak mungkin untuk menunggu sehingga pakaian itu benar-benar berubah menjadi gel sebelum mengeluarkannya, contohnya, apabila ia digunakan untuk pemadat sinus, kerana sesetengah pengilang alginate dressings benar-benar kehilangan integriti struktur apabila benar-benar berubah menjadi gel dan tidak boleh dikeluarkan sekaligus.

27

Oleh sebab berpakaian alginate mempunyai kesan hemostatic tertentu, dan penyerapan cecair resin selepas pembesarannya akan berkembang, bertahun-tahun yang lalu mula digunakan dalam pembedahan hidung selepas pemadatan, penggantian benang minyak, keselesaan pesakit sangat bertambah baik. Pada masa itu, para doktor untuk menghapuskan pembilas dengan mudah, dalam penggunaan benang sutera yang memotong alginate, mengukuhkan strukturnya, dan penggunaan panjang tidak lebih daripada 24 jam, telah mencapai hasil yang baik.

Sehingga kini, teknologi ini telah digunakan di banyak hospital.

Contraindications:

Luka kering dan rembesan luka yang sangat sedikit;

Luka yang diliputi oleh kudung keras;

Tiga darjah terbakar;

Luka pembedahan

Petua penggunaan:

Tutup dengan dua lapisan berpakaian;

Jangan rendam berpakaian buatan sebelum digunakan, seperti penggunaan masin;

Tidak digunakan dalam kombinasi dengan hidrogel dressings;

Sekiranya alginate berpakaian yang mengandungi perak digunakan, pakaian harus dikeluarkan semasa menjalani pemeriksaan MRI;

Luka adalah kering, pakaian tidak terpaku atau terpaku pada luka, apabila dikeluarkan dengan garam untuk menyusupnya dan kemudian dikeluarkan;

Jangan gunakan terlalu banyak berpakaian semasa mengusir luka, supaya tidak menjejaskan penyembuhan luka; Selepas setiap perubahan pakaian, pastikan bilas luka dengan saline.