Kesan Terapeutik Alginate Dressing On Ulcer Skin

- Oct 15, 2018-

Berbanding dengan kaedah konvensional, kesan alarnate berpakaian pada ulser kulit diperhatikan. Kaedah-kaedah pesakit dengan ulser kulit secara rawak dibahagikan kepada dua kumpulan, kumpulan eksperimen dirawat dengan alginate, dan kumpulan kawalan dirawat dengan rawatan basah 1: 5 000 Furacillin.

Ijazah kesakitan, reaksi buruk, jangkitan luka dan masa penyembuhan kedua-dua kumpulan telah diperhatikan. Hasil Kesakitan pesakit dalam kumpulan eksperimen lebih ringan, masa penyembuhan luka adalah lebih pendek, luka bebas daripada jangkitan dan tindak balas yang merugikan. Kesimpulan, rawatan ulser kulit dengan berpakaian alginate adalah selamat dan berkesan, tidak mempunyai reaksi yang buruk dan mudah dan layak. Ulser kulit (ulser kulit) adalah salah satu penyakit biasa dalam jabatan dermatologi. Dalam kejururawatan klinikal semua jenis luka ulser kulit, kebanyakan luka dengan resapan yang lebih adalah L: 5 000 Furacillin penyelesaian aplikasi basah. Kaedah ini mempunyai beberapa kecacatan, seperti pemampatan basah apabila menjejaskan aktiviti pesakit, pad basah mudah lembab untuk membuat pesakit sejuk, meningkatkan beban kerja jururawat dan sebagainya. Kami menggunakan pakaian alginate untuk merawat ulser kulit, membentuk beberapa kecacatan kompres basah, dan kesan amalan klinikal adalah lebih memuaskan.

Ia dilaporkan sebagai berikut:

1 Bahan dan kaedah 1.1 Data klinikal adalah dari Januari 2004 hingga Disember 2004 untuk merawat pelbagai sebab yang disebabkan oleh ulser kulit akut dan kronik Pesakit 64 kes, lelaki 48 kes, wanita 16 kes, kawasan purata permukaan ulser adalah 5.1cmx4. 2cm, rawatan luka sebelum bahagian bakteria Staphylococcus epidermidis, sebahagian daripada pertumbuhan aseptik,

tidak dijangkiti dan secara rawak dibahagikan kepada dua kumpulan, 32 kes dalam setiap kumpulan.

1.2 Kaedah rawatan Kedua-dua kumpulan pesakit dirawat dengan 0.9% saline untuk membilas permukaan ulser dan dikeringkan dengan bola kapas kering steril. (1) Kumpulan kawalan dengan 1: 5,000 Furacillin cair terbuka sejuk dan basah memampatkan, dengan 6 ~ 8 kasa lapisan atau dua lapisan tuala kecil yang diperbuat daripada pad basah, dan kemudian pad basah meletakkan orang direndam, dikeluarkan dan diskru kepada setengah kering , untuk tidak meneteskan air adalah sesuai, pad basah diletakkan pada kerosakan kulit, lembutnya mampatan, supaya ia dekat dengan kerosakan kulit. Luka exudate lebih banyak orang memohon 3 kali sehari, exudation luka kurang 2 kali sehari, setiap kali basah jumlah min, dan sering melawat pesakit keadaan basah memampatkan, tetap basah lembap basah. (2) Kumpulan eksperimen menggunakan gam hidrolisis berbilang cinta yang sama rata digunakan pada permukaan ulser, dan di luar permukaan ulser sekitar 1cm, dan kemudian dipotong dengan permukaan ulser dengan saiz yang sama dengan berpakaian alginate berbilang cinta (meliputi luka, Penambahan lapisan kasa steril Bagi liputan permukaan ulser lebih banyak, perubahan harian ubat 1 kali, untuk ulser kronik, semburan permukaan ulser kurang, setiap 2-3 Perubatan D 1 kali, sehingga penyembuhan permukaan ulser 1.3 Penunjuk Penunjuk (4) Ulser permukaan lengkap masa penyembuhan: Dengan permukaan ulser tanpa eksudasi, sel-sel epidermal autologous meluaskan dan sekerapnya meliputi semua permukaan ulser untuk penyembuhan lengkap; (2) Tahap kesakitan: Kesakitan dibahagikan kepada 4 peringkat, Tahap 0 tidak menyakitkan, l gred adalah kesakitan ringan, 2 gram kesakitan sederhana, boleh bertahan, 3 tahap kesakitan teruk, tidak tertanggung, Tahap kesakitan pada pesakit selepas perubahan dadah pertama direkodkan masing-masing. (3) Jangkitan bakteria permukaan ulser: Rembesan luka telah diambil biasa kultur bakteria pada masa ke-2 perubahan dadah, dan pemerhatian klinikal dibuat, dan (4) tindak balas buruk kumpulan eksperimen telah diperhatikan.

1.4 Kaedah statistik menggunakan perisian statistik SPSS 10.0 untuk uji ujian dan X2, min ± sisihan piawai (x ± s) ditunjukkan.

2 keputusan

2.1 Jumlah masa penyembuhan permukaan ulser dalam kumpulan eksperimen adalah 16d secara purata, jumlah masa penyembuhan permukaan ulser dalam kumpulan kawalan adalah pada purata D, dan jumlah masa penyembuhan permukaan ulser dalam kumpulan eksperimen adalah jauh lebih pendek daripada itu kumpulan kawalan (P <> 2.2 Tahap nyeri Tingkat kesakitan permukaan ulser adalah lebih ringan daripada kumpulan kawalan, dan terdapat perbezaan yang signifikan antara kumpulan eksperimen dengan kumpulan kawalan (P <>


Lihat jadual 1. 2.3 Jangkitan bakteria permukaan ulser 8 kes kultur bakteria dalam kumpulan eksperimen ialah Staphylococcus epidermidis, 24 kes adalah pertumbuhan aseptik, 5 kes dalam kumpulan kawalan adalah Staphylococcus epidermidis dan 27 kes adalah pertumbuhan aseptik. Tiada tanda jangkitan di permukaan ulser kedua-dua kumpulan dalam pemerhatian klinikal.

2.4 Pesakit lain tidak didapati mempunyai tindak balas toksik, alahan dan lain-lain yang buruk selepas pemakaian alginate berpakaian dalam kumpulan eksperimen.

3 Perbicaraan Ulser kulit adalah salah satu penyakit biasa dalam dermatologi, banyak faktor seperti mencemarkan, calar yang disebabkan oleh kecacatan kulit tempatan yang disebabkan oleh ulser, atau gangguan peredaran darah, supaya kulit tempatan kurang mendapat pemakanan yang mencukupi, atau bahkan iskemia, hipoksia nekrosis, menyebabkan ulser kronik tidak dapat sembuh. Kebanyakan pesakit dengan ulser mempunyai nanah dalam luka, tisu nekrotik dan penyahbauan.

2018101551680289