Kesan Pengambilan Kalsium Alginat Pada Pengisian Kumbahan Selepas Operasi Selepas Pembedahan Endoskopik Nasal

- Nov 26, 2018-

Untuk membandingkan kesan endoskopi hidung (pembedahan sinus sinus endoskopi, ESS) selepas berpakaian kalsium alginate (sorbalgon @ tamponade Strips) dan rongga minyak benang jinmycin, untuk mencari rongga hidung yang lebih baik dan bahan pemadat sinus.

Kaedah-kaedah 53 pesakit dengan sinusitis kronik dirawat dengan kalsium alginat berpakaian secara rawak mengisi satu sisi rongga hidung selepas pembedahan endoskopik hidung, dan benang minyak jinmycin dipenuhi dengan rongga sisi hidung lain sebagai kawalan.

Mengamati dan menilai pendarahan, sakit dan edema mukosa hidung kedua-dua rongga hidung semasa mengisi dan pengekstrakan, dan memerhatikan dan membandingkan mukosa hidung di kedua-dua belah oleh mikroskop cahaya. Keputusan Kesan hemostatik kalsium alginate berpakaian baik, dan terdapat pendarahan kurang semasa pengisian dan <> <> ekstraksi (P <>

Kesimpulan Kalsium alginate dressing adalah bahan hemostatic yang ideal selepas pembedahan hidung. Penerapan teori dan teknologi pembedahan endoskopi hidung telah menjadikan pembedahan sinus hidung meningkat kepada tahap pembangunan yang baru, dan pelbagai teknik dan kaedah baru telah muncul untuk meningkatkan kesan pengambilan sinusitis kronik dan polip hidung. Walau bagaimanapun, bahan pemadam yang biasa digunakan selepas pembedahan sinus hidung masih jalur benang minyak. Walaupun pemadat benang minyak adalah ekonomik dan berkesan, ia mempunyai banyak kelemahan, seperti kesakitan semasa pengisian, masa pengisian yang panjang dan pendarahan mudah ketika menarik.

Kalsium alginate berpakaian adalah jenis baru perut luka, untuk mencari bahan pengisian postoperative yang lebih baik untuk rongga hidung dan sinus, kita memilih pakaian kalsium alginat untuk pembedahan endoskopik selepas endoskopi hidung, dan dibandingkan dengan benang minyak jinmycin, untuk melihat kesan pengisian .

1 Bahan dan kaedah 1.1 Bahan penahan.

Pemakaian kalsium alginat digunakan dalam kumpulan ujian, dan jalur benang minyak jinmisin digunakan di dalam pasukan kawalan. 1.2 Objek eksperimen. 53 kes sinusitis kronik yang dirawat di hospital pada bulan Oktober 2001 ~ 2002 Mac telah dipilih, tahap lesi nasal dua hala adalah sama, dan pembedahan endoskopi hidung dua hala (sinus sinus tindak balas, ess) dirawat dan disusuli dengan kerap selama lebih dari 2 bulan selepas operasi. Antaranya, 28 kes, 25 wanita, berumur 17-62 tahun, purata 34.2 tahun. Menurut piawaian yang bersesuaian jenis pementasan, termasuk 2 Jenis 1 tempoh 9 kes, 2 tempoh 24 kes, 3 tempoh 11 kes; 3 jenis 9 kes.

Rutin darah, masa pembekuan dan fungsi hati dan buah pinggang diperiksa sebelum operasi, dan indeksnya normal. 1.3 Kaedah pengisian. Pembedahan sinus hidung dilakukan di bawah endoskopi hidung, menggunakan pembedahan messerklinger. 53 pesakit secara rawak diisi dengan kalsium alginate berpakaian pada satu sisi rongga hidung selepas operasi ESS, dan bahagian lain rongga hidung dipenuhi dengan jalur benang minyak jinmisin. Diisi ke dalam rongga hidung tengah dan sebahagian daripada keseluruhan saluran hidung.

Pembuangan hidung dikeluarkan 24 jam setelah pembedahan. Pengumpulan 1.4 spesimen mukosa hidung.

Semasa minggu ketiga susulan selepas operasi, penjaga biopsi hidung digunakan di bawah endoskopi hidung untuk mengambil bahagian tetap yang sama dari dinding sisi rongga hidung, yaitu, mukosa di tengah-tengah dinding posterior mulut semulajadi sinus maxillary sebagai spesimen mukosa hidung yang diamati oleh mikroskop cahaya.

1.5 petunjuk dan kaedah pemerhatian. 1 keadaan pendarahan: Amati dan periksa jumlah eksudasi hidung semasa proses pengisian 24 jam selepas operasi, seperti pendarahan dan berterusan tanpa henti untuk kegagalan pemadat, re-pemadat, amati jumlah pendarahan hidung apabila pemadat itu diekstrak selepas operasi , jika pendarahan, gunakan kepingan kapas penyelesaian adrenalin hidroklorida 0,1% ke dalam rongga hidung untuk menghentikan pendarahan, dan perkirakan jumlah darah dalam lembaran kapas

Pendarahan berhenti menarik dan dikeluarkan sepenuhnya selepas 48 jam. 2 Kesakitan hidung pasca operasi: tahap kesakitan dalam mengisi pemadat pasca operasi dalam masa 24 jam dan penyingkiran pemadat, menggunakan kaedah pemarkahan simulasi visual (skala analog Visuai, VAS) untuk menilai.

VAS ialah garis lurus yang lurus dan bebas skala l0cm dengan penarafan kesakitan 0 ~ 10, 0 = tidak menyakitkan, 10 = kesakitan melampau; 3 Edema mukosa hidung: doktor membersihkan kudung kering dan rembesan di rongga hidung setiap hari dalam tempoh satu minggu selepas beroperasi, dan memerhatikan edema mukosa hidung.

Menurut saiz jurang antara turbinat tengah dan bawah dan septum hidung mendatar yang sepadan dan bahagian bawah hidung, ia terbahagi kepada edema ringan (+), edema sederhana (+ +) dan edema yang teruk (+ + +). Pemerhatian mikroskop cahaya: Setelah spesimen diperolehi, ia segera dimasukkan ke dalam 10% formalin cecair, penahan parafin, mengiris, mengotorkan, olymup di bawah mikroskop optik untuk melihat penyusupan sel radang mukosa hidung. Kaedah pemarkahan gred digunakan. Tahap infiltrasi sel keradangan dibahagi kepada sederhana (+), sederhana (+ +), teruk (+ + +), Rawatan statistik: data pengukuran dengan X ± SD, perbezaan antara kedua-dua kumpulan menggunakan ujian T. Pangkat dan ujian indeks pemerhatian mikroskop ringan digunakan.

Keputusan Perisian SPSS digunakan untuk statistik dan analisis.

2 keputusan 2.1 Kesan segera pemadat: 1 semasa pengisian pasca operasi, purata resapan darah dalam kumpulan kalsium alginate adalah 0.8 ± 0.3ml, kumpulan jalur benih minyak jinmisin adalah 1.6 ± 0.7ml, tiada kegagalan pemadat dalam kedua-dua kumpulan, dan terdapat perbezaan ketara dalam jumlah resapan darah (p <0.01; apabila="" pengisi="" diekstrak="" 24="" jam="" selepas="" operasi,="" jumlah="" pendarahan="" kumpulan="" kalsium="" alginat="" rata-rata="" 1.7="" ±="" 1.3ml,="" kumpulan="" benang="" minyak="" jinmisin="" adalah="" 10.3="" ±="" 5.2ml="" ,="" 24="" kes="" dalam="" jinmycin="" kumpulan="" benih="" minyak="" adalah="" 48="" jam="" sebelum="" ia="" dapat="" dikeluarkan="" sepenuhnya,="" dan="" terdapat="" perbezaan="" yang="" signifikan="" dalam="" jumlah="" pendarahan="" antara="" kedua-dua="" kumpulan="" (p=""><0.01; dalam="" proses="" pengisian="" pasca="" operasi,="" purata="" skor="" kesakitan="" kalsium="" kumpulan="" alginate="" ialah="" 1.8="" ±="" 0.9,="" kumpulan="" jalur="" benang="" minyak="" jinmycin="" adalah="" 4.5="" ±="" 1.2="" dan="" apabila="" pemadat="" telah="" diekstrak,="" purata="" skor="" kesakitan="" kalsium="" alginate="" ialah="" 4.1="" ±="" 1.8,="" kumpulan="" benang="" minyak="" jinmycin="" ialah="" 7.2="" ±="">

Kesakitan pemadat dan pengekstrakan kalsium alginat jauh lebih ringan daripada benang minyak jinmisin (p <>

2.2 Kesan ke atas mukosa dan prognosis selepas pengisian: 1 edema mukosa hidung, kumpulan kalsium alginat daripada benang minyak jinmycin Kumpulan Light, p <0.05, terdapat="" perbezaan="" yang="" ketara,="" 2="" selepas="" minggu="" ke-3="" mikroskop="" cahaya="" hidung="" mikroskop="" pemeriksaan,="" sel="" peradangan="" submucosal="" ijazah="" penyusupan="" antara="" kedua-dua="" kumpulan="" tidak="" terdapat="" perbezaan="" yang="" signifikan,="" p=""> 0.05

1(1)(1)

3 Perbincangan Luka berpakaian dengan kalsium alginat sebagai bahan utama telah digunakan secara meluas di klinik di UK sejak pertengahan tahun 1980-an. Selepas kajian berulang, ia dianggap tidak toksik, bukan alahan, tindak balas tisu tempatan adalah sangat ringan, dan boleh benar-benar biodegradable berpakaian luka yang baik. Komponen utama kalsium alginat adalah kalsium alginat, yang dibentuk oleh polimerisasi silang polysaccharide-alginate dengan dua anion valensi yang diekstrak daripada ion rumpai laut dan kalsium dengan dua ion kationik valens. Tidak seperti bahan pemadat tradisional, kalsium alginat menjadi gelatin apabila ia mengalami garam natrium dalam rembesan darah atau luka, mempunyai biokompatibilitas yang baik dan hidrofilik, dapat menyerap sejumlah besar exudate, pada masa yang sama mempromosikan tisu nekrosis, membersihkan luka, mempercepat luka penyembuhan dan pembaikan epitelium. Telah dilaporkan bahawa kalsium alginat dapat mempercepatkan adhesi dan pengagregatan platelet dan sel darah merah, dan mempromosikan hemostasis. Menurut ciri-ciri ini, kalsium alginat amat sesuai untuk pendarahan dan rembesan banyak luka, pada masa lampau lebih banyak digunakan dalam pembedahan, ortopedik dan terbakar, seperti anus fistula dan membakar perubahan dadah luka. Kerana rongga rongga hidung adalah jurang rongga dalam, mukosa permukaan mempunyai keupayaan untuk merembes, serupa dengan luka di atas, sehingga permaidani kalsium alginate dapat digunakan pada rongga hidung, pembedahan sinus setelah operasi pemadat Kamar. Kalsium alginate berpakaian adalah jalur panjang, dengan struktur mesh tiga dimensi, bukan tenunan, jadi mempunyai keupayaan bentuk yang baik, boleh lebih baik dengan tampalan luka dan. Apabila pemadat, air mata membujur akan dicicit menjadi dua keping, seperti tali mahjong menggosok, menggosok, tali panjang, untuk meningkatkan kekuatan, meningkatkan daya tahan untuk mengelakkan tarik keluar. Pengisian harus menjaga kalsium alginat berpakaian kering, kerana pakaian akan mengeras setelah rendaman, tidak mudah dibentuk dalam rongga operasi dan mempengaruhi kesan pengisian. Dengan pinset seperti pistol yang mengepakkan satu hujung tali seperti tali ke rongga hidung, pembantu memegang ujung yang lain, elakkan melonggarkan, sedikit memaksa ke dalam rongga operasi rongga, mengikut saiz rongga operasi untuk menentukan nombor dari akar yang disumbat, sehingga kesan hemostatic dicapai. Mengisi tapak untuk mengikuti tapak pembedahan, terutamanya saluran hidung tengah terutamanya rongga operasi, supaya bukan sahaja dapat mencapai kesan hemostasis, tetapi juga tidak menjejaskan seluruh rongga hidung (terutamanya untuk saluran bawah hidung bawah) pengudaraan. Kerana teksturnya yang lembut, kerosakan mukosa hidung sangat kecil, dari pemerhatian kita mendapati bahawa pengisian dan pengekstrakan sakit hidung, kerosakan sel epitel mukosa hidung, edema mukosa lebih ringan daripada benang minyak jinmisin. Dalam rongga hidung, permaidani kalsium alginat terikat kepada garam natrium dalam rembesan darah atau luka hidung ke dalam bentuk gel, yang menutupi luka, boleh memainkan peranan hemostatik dan dapat mengekalkan permukaan lembapan. Sudah tentu, kesan hemostatic dari pemadat juga berkaitan dengan teknologi operator, adalah perlu untuk mengisi saluran hidung tengah dari belakang ke bahagian depan, dan dekat dengan luka. Tidak seperti pengisi hidung tradisional, yang biasanya dikeluarkan selepas 48 jam pemadat, kumpulan ini kalsium alginate dibuang 24 jam selepas pengisian, yang tidak meningkatkan pendarahan selepas operasi. Apabila disingkirkan, dapat dilihat bahawa permaidani kalsium alginate berwarna hitam kecoklatan, kadang-kadang lebih likat, yang disebabkan oleh penyerapan besarnya exudate dan darah, dan dengan kesannya. Ini sifat lembap yang lembap menjadikannya kurang kering dan terpaku pada luka, mengurangkan rasa sakit dan pendarahan apabila mengeluarkan pengisi.

Akibat memendekkan masa pengisian, kesakitan setia berkurang. Untuk mengurangkan kesakitan yang disebabkan oleh jalur benang kepada pesakit dan mengurangkan pendarahan, kami menggunakan minyak parafin cair di bahagian pengisi minyak benang minyak jinmycin sebelum dan semasa pengekstrakan untuk mengekalkan lembapan benang. Walau bagaimanapun, bilangan kes di mana tablet kapas adrenalin sejuk perlu menjadi hemostasis kerana pendarahan semasa pengekstrakan masih sangat tinggi, kadang-kadang perlu memanjangkan masa pengisian, 48 jam selepas pembedahan dapat dikeluarkan sepenuhnya, meningkatkan kesakitan pesakit. Semasa minggu ketiga susulan selepas operasi, tidak terdapat perbezaan yang signifikan antara penyusupan sel-sel peradangan submucosal, kumpulan berpakaian alginate dan Kumpulan Minyak Benang Minyak jinmycin () p> 0.05 menunjukkan bahawa pakaian kalsium alginat tidak mempunyai kesan buruk yang signifikan pada pemulihan postoperative mukosa hidung.