Nilai Aplikasi Alginate Berpakaian Dalam Pesakit Lansia Dengan Risiko Tinggi Ulser Tekanan

- Nov 12, 2018-

Luka tekanan juga dikenali sebagai ulser tekanan, terutamanya disebabkan oleh tekanan jangka panjang, geseran, stres ricih kulit atau tisu subkutaneus, kerosakan tempatan pada pesakit tua yang sakit atau jangka panjang di atas katil adalah lebih biasa. Kajian mendapati bahawa kekurangan zat makanan pesakit, persekitaran yang lembap dan faktor lain dan penampilan tekanan luka mempunyai hubungan yang rapat, sementara pesakit-pesakit tua yang mengalami fungsi badan yang berkurangan, tisu fungsi tisu kulit, jadi risiko luka tekanan lebih tinggi.

Sebaliknya, pesakit-pesakit yang berisiko tinggi dengan luka tekanan tinggi terdedah kepada jangkitan sekunder, yang boleh menyebabkan septikemia dan menimbulkan ancaman yang lebih besar terhadap kehidupan mereka.

Para penyelidik menggunakan pembungkusan alginate pada pesakit tua dengan tekanan tinggi berisiko, dan mendapati bahawa alginate dressings dapat meningkatkan kadar penyembuhan dan mempersingkat waktu rawatan, yang patut dipopulerkan.

Maklumat & amp; kaedah

1.1 Maklumat Am Dari Mei 2016 hingga Jun 2017, sejumlah 52 pesakit yang mengalami tekanan tinggi berisiko tinggi di hospital dibahagikan kepada kumpulan kawalan (26 kes) dan Kumpulan Pengawasan (26 kes) mengikut prinsip pengumpulan komputer rawak mudah, di mana 16 kes di dalam kumpulan kawalan dan 10 kes di kalangan wanita; umur antara 65 ~ 88 岁, purata (73.7 ± 4.4) tahun: 12 kes ekor sakral, 9 kes pinggul, 5 kes pergelangan kaki, 20 kes fasa tekanan fasa II, 6 kes fasa tekanan fasa III. Dalam kumpulan pemerhatian, 22 kes adalah wanita, 14 kes adalah wanita, umur antara 64 ~ 88 tahun, purata (73.9 ± 4.3) tahun, tekanan luka berlaku: 13 kes ekor sacral, 8 kes hip, 5 kes pergelangan kaki; 21 kes luka tekanan fasa II, 5 kes luka tekanan fasa III. Kriteria inklusi: Pesakit adalah ulser tekanan; persetujuan yang dimaklumkan kepada kajian ini. Kriteria pengecualian: pesakit demensia senile; orang yang tidak normal secara mental. Tidak terdapat perbezaan statistik dalam data asas antara kedua-dua kumpulan (p> 0.05), dan terdapat perbandingan.

16

1.2 Kaedah Pesakit dirawat dengan debridement, tisu nekrotik dan rembesan luka dikeluarkan sepenuhnya, dan luka segar terdedah.

Sekiranya pesakit mempunyai kawasan luka besar, atau lebih banyak tisu nekrosis perbalahan, harus ada banyak debridement, jika pesakit mempunyai tanda-tanda jangkitan pada permukaan penyakit, tisu nekrosis atau rembesan lokal budaya bakteria ditambah kepekaan dadah, jika kelebihan gegelung permukaan atau fibrosis, mestilah reseksi tisu, untuk membantu merangkak tisu epitel. Kumpulan kawalan menjalani perubahan rutin rutin, selepas debridement, krim lembap terbakar telah digunakan pada luka, dan kemudian pakaian itu ditutupi.

Menurut keadaan penyerapan berpakaian, keadaan rembesan menentukan kekerapan perubahan, penggantian harian awal 1 ~ 3 kali, yang terakhir boleh 1 ~ 3 hari untuk menggantikan 1 kali. Kumpulan pemerhatian menggunakan rawatan berpakaian alginat, selepas pembungkusan untuk menggunakan alginate berpakaian pada permukaan luka, jika luka pesakit berada dalam, jumlah alginat yang sesuai diisi di pusat luka, dan di luar air koloid berpakaian.

Kekerapan perubahan mengikut pengembangan penyerapan rapi, rembesan rembesan, pakaian luar tercemar atau melonggarkan diri, seperti keputusan, awalnya harus diganti 1 kali sehari, yang terakhir dapat 3 ~ 7d penggantian 1 kali.

1.3 Penunjuk Penilaian Keberkesanan klinikal dan skor penyembuhan permukaan ulser digunakan sebagai indeks penilaian dalam kajian ini.

Kriteria yang berkesan: Pesakit dengan tekanan luka penyembuhan permukaan ulser, dan pertumbuhan tisu segar daging segar; Standard yang sah: Permukaan luka pesakit jelas kering, dikurangkan, berkilau, dan tumbuh sebahagian daripada tisu granulasi; Standard tidak sah: Tiada perubahan pada permukaan sakit pesakit. Skala penyembuhan permukaan luka dinilai oleh skala tolak, yang merangkumi kawasan permukaan, bentuk tisu, jumlah eksudat dan sebagainya, skor adalah 0 ~ 17, semakin rendah skor, lebih baik keadaan penderaan tekanan ulser pesakit yang lebih baik.

1.4 Analisis statistik

Analisis statistik data pemprosesan SPSS 22.0, proses data pengukuran oleh ujian T, menghitung data oleh ujian sisi kad, jika p <0.05, kemudian="" menunjukkan="" bahawa="" perbandingan="" data="" adalah="" signifikan="" secara="">

Bincang Kajian mendapati bahawa orang tua kurang aktif, kekurangan keanjalan dan kelonggaran kulit, menipis dan menyusut lemak subkutan, jadi kulit cenderung merosakkan dan merupakan kumpulan berisiko tinggi untuk luka tekanan. Sebab-sebab pembentukan sakit kudis tekanan sangat kompleks, dan campur tangan asas mereka adalah untuk memperkuat penjagaan asas pada masa yang sama.

Semasa rawatan, kita harus memberi perhatian untuk mencegah perkembangan kudis tekanan dan secara aktif mempromosikan penyembuhan luka. Dalam kajian ini, pembedahan alginat digunakan dalam 36 orang pesakit tua dengan ulser tekanan berisiko tinggi dalam kumpulan pemerhatian, dan jumlah berkesan kumpulan pemerhatian adalah 96.15%, yang jauh lebih tinggi daripada kumpulan kawalan. 73.08%, x² = 5.318, p = 0.021; Skala penyembuhan luka adalah jauh lebih rendah daripada kumpulan kawalan selepas 7 hari dan 14 hari rawatan dalam kumpulan Observasi, dan p <> Pembungkus alginate diekstrak daripada rumpai laut, dan gentian bukan tenunan yang lembut ini mengandungi natrium karboksimetil selulosa serta serat kalsium alginat semula jadi, yang boleh memberikan persekitaran yang basah untuk luka, membubarkan tisu nekrotik, mempercepat pembezaan dan percambahan sel-sel tisu , mewujudkan keadaan hipoksia untuk persekitaran permukaan yang sakit, dan merangsang kapilari yang baru lahir. Sebaliknya, pertumbuhan tisu granulasi dipromosikan. Sebaliknya, pembungkusan alginat juga boleh mengelakkan pendedahan kepada saraf periferal, mengelakkan bahan keradangan dan rangsangan dehidrasi, jadi boleh memainkan kesan analgesik yang ideal. Penyelidikan yang relevan melaporkan bahawa alginate berpakaian dalam komposisi serat kalsium alginat sekali bersentuhan dengan luka, boleh dengan pertukaran ion ion natrium pesakit, dan air larut kalsium alginat secara beransur-ansur akan ditukar menjadi natrium alginat larut air, dan kemudian membuat di dalam serat ke dalam sejumlah besar air, dan membentuk hidrogel, luka terpencil dan dunia luar, dengan berkesan menghalang pencerobohan bakteria, sementara juga mengurangkan kemungkinan jangkitan. Melalui kajian ini, kami mendapati bahawa alginate mempunyai keanjalan yang baik dan tekstur lembut, sehingga dapat mengurangkan kerusakan dan gesekan ke permukaan yang sakit, sehingga lebih bermanfaat untuk penyembuhan permukaan sakit.

Gel yang terbentuk berkesan boleh menghalang dehidrasi permukaan ulser, yang kondusif kepada peraturan rembesan fisiologi, supaya tekanan pesakit luka permukaan untuk membentuk struktur pelindung membran, sehingga dapat mengurangkan jumlah pendarahan, resapan dan perubahan dadah, lebih mudah, pesakit lebih bersedia menerima. Kesimpulannya, dalam proses rawatan pesakit yang berisiko tinggi dengan luka tekanan tinggi, alginate dressing dapat meningkatkan kadar penyembuhan dan memendekkan waktu rawatan, yang patut dipopulerkan.