Permohonan Serat Kalsium Alginat Dalam Berpakaian

- Oct 26, 2018-

Dengan peningkatan taraf hidup rakyat dan peningkatan penuaan penduduk, penyakit kardiovaskular dan serebrovaskular, kencing manis dan obesiti serta keadaan lain menjadi semakin tinggi, dan keadaan ini sering menyebabkan luka tekanan, luka-luka dan luka ulserat lain yang kronik. Pembalut luka tradisional seperti kasa kapas sukar untuk memenuhi keperluan penjagaan luka kronik, yang memerlukan pembalut luka berfungsi baru untuk mengisi jurang ini. Kalsium alginat Serat mempunyai biokompatibiliti yang sangat baik, bukan toksik, bukan imunogenik, kebolehbilangan biodegradability, kebolehtelapan oksigen yang tinggi dan sifat-sifat bakterisida dan bakterostatik, dalam penggunaan sebagai berpakaian luka, mempunyai penyekat gel yang baik, pelembapan penyerapan kelembapan dan sifat bacteriostatic. Fungsi-fungsi ini menjadikannya mempunyai kelebihan jelas dalam kejururawatan luka kronik berbanding dengan pembalut perubatan tradisional, sehingga serat kalsium alginat telah dibayar lebih banyak dan lebih banyak perhatian oleh penyelidik berpakaian medis.

Dalam makalah ini, sifat-sifat kalsium alginat serat dan penggunaannya dalam pakaian luka diperkenalkan secara sistematik.

1 komposisi dan struktur serat kalsium alginat Serat kalsium alginat adalah sejenis serat fungsian polimer semulajadi yang berasaskan natrium alginat yang diekstrak daripada alga coklat sebagai bahan mentah asas, selepas berputar basah, dan kemudian diproses dengan membasuh, melukis, membentuk dan lain-lain proses. Natrium alginat adalah copolymer polysaccharide anionik semulajadi yang boleh dibubarkan pada suhu bilik dan terdiri daripada dua monomer, asid β-d-mannose (M) dan asid α-l-Guro Glycolic (G), disusun dalam urutan yang tidak teratur. Struktur polysaccharide natrium alginat adalah sama dengan komponen polysaccharide utama matriks extracellular somatik manusia, yang menjadikan serat kalsium alginat dalam hubungan dengan luka manusia, menunjukkan ciri-ciri yang sesuai untuk percambahan tisu sel tisu kecederaan luka, dan tidak menyebabkan reaksi antigen imun, boleh meningkatkan penyembuhan luka dengan ketara. Pada masa yang sama, molekul β-d-mannose (M) dan molekul α-l-Guro Glycolic (G) mengandungi kumpulan hidroksil hidroksil (-oh) dan carboxyl (-cooh), yang merupakan punca utama kelarutan air yang baik natrium alginat. Apabila serat kalsium alginat bersentuhan dengan luka, sesetengah ion kalsium dalam serat kalsium alginat dan ion natrium dalam cecair badan manusia mempunyai pertukaran ion, menyebabkan kesan bengkak, yang menjadikannya mudah untuk menghapuskan ciri-ciri pemindahan dari luka tidak akan menyebabkan dua kerosakan kepada luka. 13

Serat kalsium alginat adalah silinder, seratnya lebih lurus, tidak ada keriting, permukaannya mempunyai banyak prisma dan protuberans bersisik, dan Tempatan mempunyai SAG dan alur. Gentian kalsium alginat mempunyai kilauan yang baik kerana prisma dan protuberances bersisik mempunyai kesan mencerminkan pada cahaya. Kalsium alginat Serat adalah lebih lurus, daya pegangan tidak baik, kebolehan spin adalah miskin, sukar diproses. Lompat dan alur setempat membuat serat kalsium alginat mempunyai ciri-ciri sifat mekanik yang lemah dan ketidakstabilan kekuatan tinggi.

Pada masa ini, penggunaan serat kalsium alginat dalam pakaian luka adalah terutamanya dalam bentuk nonwovens.

2 sifat kalsium alginat Serat 2.1 kadar pulangan lembapan dan penyerapan kelembapan Struktur makromolekul serat kalsium alginat mengandungi sejumlah besar kumpulan fungsi hidrofilik seperti kumpulan hidroksil dan kumpulan karboksil, dan rantau amorf serat kalsium rumput laut lebih besar dan bentonit adalah baik , jadi ia mempunyai kadar pulangan kelembapan yang tinggi dan penyerapan kelembapan cecair. Kadar pulangan kelembapan jauh lebih tinggi daripada serat lain, dan kadar pulangan kelembapan di bawah keadaan persekitaran piawai adalah 22% ~ 26%, manakala kadar kelembapan serat kapas hanya 7% dan kadar pulangan kelembapan bulu adalah 16% . Serat kalsium alginat Dalam kadar penyerapan air sebanyak 221%, untuk kualiti sendiri sebanyak 2.2 kali kali, dalam kadar sedutan garam lebih tinggi, untuk 1500% ~ 1700%, untuk mencapai kualiti sendiri 15 ~ 17 kali. Penyerapan kelembapan tinggi serat kalsium alginat menjadikannya sesuai untuk digunakan sebagai bahan mentah untuk pakaian luka. Kerana luka-luka, terutamanya luka kronik, sering diiringi oleh sejumlah besar exudate, sementara luka hygroscopic luka yang tinggi digunakan di atas luka, dengan cepat dapat menghisap efusi luka, tidak hanya dengan berkesan dapat mengelakkan akumulasi jangka panjang luka melepaskan luka di sekitar luka, mengakibatkan kerosakan luka dan jangkitan, sementara mengurangkan luka exudate pada luka di sekitar penyembuhan tisu yang sihat, Sangat memendekkan masa penyembuhan luka.

Ciri-ciri gel serat kalsium alginat mempunyai ciri-ciri simen yang baik, bersentuhan dengan cecair simulasi badan manusia, ion kalsium dalam serat dan cecair analog manusia dalam pertukaran ion ion natrium, daripada kalsium alginat yang tidak larut menjadi natrium alginat larut, natrium alginat dalam G Group (asid α-l-Guro) melalui gabungan sinergi, Di tengah boleh membentuk jenis berlian ruang hidrofilik; Apabila ruang ini diduduki oleh ion kalsium, ion kalsium dan pelbagai atom pada kumpulan G dikelabukan untuk membentuk struktur "kotak telur", supaya rantaian alginat lebih rapat, lebih sinergi, interaksi antara rantai akhirnya akan membawa kepada struktur rangkaian tiga dimensi iaitu pembentukan hydrogel.

Menurut ujian itu, serat kalsium alginat yang menghasilkan kualiti gel dapat mencapai 7.9 kali kali dengan kualitasnya sendiri. Keadaan simen serat kalsium alginat yang sangat baik menjadikannya digunakan sebagai pakaian luka, boleh menyerap exudate luka dan membentuk lapisan hidrogel pada permukaan luka, untuk mengekalkan persekitaran yang agak lembap luka. "Air bebas" yang bertindak dengan kumpulan hidrofilik di hydrogel juga boleh memindahkan oksigen dari luar ke persekitaran dalaman luka, supaya kalsium alginate berpakaian serat mempunyai kebolehtelapan yang tinggi, boleh mengelakkan persekitaran hipoksik luka, meningkatkan kualiti persekitaran pengawetan luka. Ekspansi penyerapan kelembapan gentian untuk membentuk hydrogel, sejumlah besar exudate luka dalam struktur gel, supaya jurang antara serat dikurangkan, supaya serat kalsium alginat berpakaian dengan halangan gel, boleh mencegah penyebaran exudate luka dan pengawalan yang sihat tisu, dan secara berkesan dapat mengasingkan bakteria luaran dan pertumbuhan bakteria pada exudate luka, Dengan itu dapat mengurangkan jangkitan luka.

Di samping itu, kerana hydrogel adalah lebih lembut, supaya permaidani serat kalsium alginate mudah dikeluarkan, boleh dikeluarkan secara langsung atau ditenggelamkan dengan salin yang hangat selepas penyingkiran, tidak akan menyebabkan kerosakan pada tisu granulasi yang baru, boleh mengelakkan dua trauma. 2.3 Ciri-ciri antibakteria pada serat kalsium alginat dan serat kapas dengan bakteria gram-negatif bagi pihak Escherichia coli untuk melakukan ujian antibakteria kualitatif, hasilnya menunjukkan bahawa: selepas budaya serat kapas, terdapat sejumlah besar bakteria menyerang dan pembiakan, dan ikatan serat kalsium alginat di bawah Tiada pertumbuhan bakteria, terbukti bahawa serat kalsium alginat mempunyai kesan antibakteria yang baik.

Kalsium alginat Serat mempunyai sifat-sifat antibakteria, di satu pihak, kerana serat kalsium alginat mengandungi fenol, polisakarida dan bahan aktif antimikrob lain, sebaliknya, kerana pengembangan penyerapan kelembapan serat kalsium alginat untuk membentuk hidrogel, jurang antara serat menurun, dengan itu menghalang penyebaran bakteria. 3 Penggunaan serat kalsium alginat dalam pewarnaan luka 3.1 teori rawatan pembasahan luka perkembangan teori perubatan moden membuktikan bahawa persekitaran yang hangat dan membasuh memberi manfaat kepada penyembuhan luka. Oleh itu, musim sejuk meletakkan teori "rawatan luka basah", yang menyatakan bahawa dalam hal kawalan yang lebih baik terhadap jangkitan, keadaan lembap dapat mempersingkat kitar penyembuhan luka, mengurangkan kesakitan dan parut, dan luka sembuh dalam keadaan lembap pada kadar kira-kira 40% lebih cepat daripada pendedahan ke udara. Kajian Guo Xiaoqing di Universiti Qingdao berpendapat bahawa alasan untuk mempromosikan penyembuhan luka dalam persekitaran lembab dan terkurung adalah seperti berikut: (1) Persekitaran lembap adalah kondusif untuk mengekalkan daya hidup sel-sel luka, mempromosikan pembebasan faktor pertumbuhan fibroblast dan faktor pertumbuhan epidermis pada luka luka, dan boleh merangsang perkembangan sel. (2) Persekitaran lembap boleh mempercepat penghijrahan sel-sel permukaan, dan luka kering lebih cenderung menghasilkan kudung, menghalang penghijrahan sel-sel epidermis. (3) Persekitaran terkurung dengan efektif dapat mengasingkan bakteria luaran secara berkesan, mencegah jangkitan silang yang disebabkan oleh penghantaran bakteria luka yang dijangkiti, dan kerana aktiviti makrophages dan lymphocy yang tinggi yang terkandung di dalam exudate luka, adalah bermanfaat untuk phagocy host-mediated leukocyte untuk memainkan peranan dan meningkatkan keupayaan pensterilan tempatan.

(4) Persekitaran lembap dan tertutup boleh mewujudkan persekitaran hipoksik, persekitaran hipoksik ini adalah sumber rangsangan yang kuat pengeluaran kapilari, boleh menggalakkan pembentukan kapilari, dan dengan itu menggalakkan penyembuhan luka. Benang kapas tradisional Melembapkan kebersihan, kehalusan yang baik, air di exudate luka dapat dengan cepat menguap melalui kain benang kapas, menyebabkan luka mudah untuk tusuk, mempengaruhi penyembuhan luka, tidak sesuai dengan teori rawatan luka. Kalsium alginat Serat Kerana ciri penyerapan kelembapan cair yang cemerlang dan gelaterinya, supaya apabila digunakan sebagai pakaian luka, dapat menyerap sejumlah besar exudate luka dan membentuk lapisan hidrogel yang menutup permukaan luka, menjaga persekitaran yang lembab dan tertutup sekitar luka, sejajar dengan teori rawatan pembasahan luka, boleh memendekkan masa penyembuhan luka, Oleh itu, serat kalsium alginat adalah bahan yang sangat baik yang digunakan secara meluas dalam pakaian luka baru.

Penggunaan serat kalsium alginat 3,2 pada pewarnaan luka abad ke-20 penggunaan serat kalsium alginat dalam pewarnaan luka telah dikaji oleh para sarjana dalam 50 ~ 60, dan mereka mengesahkan melalui kajian aplikasi percubaan dan klinikal yang berpakaian serat kalsium alginat boleh mengaktifkan makrofaj dalam granulasi luka tisu, mengawal proses penyembuhan luka, Selain itu, ia boleh menggunakan penyerapan kelembapan tinggi dan ciri-ciri gelembung untuk menjejaskan penghantaran air pada permukaan luka, mewujudkan persekitaran mikro yang kondusif untuk penyembuhan luka, dengan itu mempunyai kesan mempromosikan penyembuhan luka . Ciri-ciri ini menjadikan perut serat kalsium alginat mempunyai kelebihan yang luar biasa dalam kejururawatan luka kronik dan tinggi yang tinggi. Sejak 1980-an, serat kalsium alginat berpakaian di Eropah dan negara-negara Eropah telah jualan berorientasikan pasaran, telah digunakan secara meluas di seluruh dunia.

Kalsium alginate serat luka berpakaian dari pemprosesan bahan mentah boleh menjadi 2 kategori: alginate tulen kalsium serat luka berpakaian dan kalsium alginat serat luka komposit berpakaian.

Kalsium alginat Serat lengan komposit serat bukan sahaja mensintesis ciri-ciri cemerlang penyerapan kelembapan kalsium alginat yang tinggi, sifat penyimenan tinggi, tetapi juga mempunyai reka bentuk penambahbaikan berfungsi untuk luka-luka yang kompleks, sehingga ia mempunyai kesan yang lebih menonjol pada rawatan keperawatan beberapa khusus luka, dan seterusnya memperluaskan pelbagai aplikasi peluka luka serat kalsium alginat. 4 kesimpulan Serat kalsium alginat diproses dari ekstrak alga di lautan sebagai bahan mentah, yang mempunyai penyerapan kelembapan yang tinggi, sifat simen cemerlang dan sifat antibakteria, dan mempunyai banyak sifat unik apabila digunakan sebagai pakaian luka, dan mempunyai prospek pembangunan yang luas dalam bidang pakaian luka baru. Walau bagaimanapun, sejauh proses pengeluaran semasa, serat kalsium alginat juga mempunyai kelemahan spinnability yang lemah dan sifat mekanikal yang rendah. Pada masa ini, pengeluaran serat kalsium alginat di China adalah terhad dan harganya lebih tinggi, yang mengehadkan aplikasi dan mempopularkan serat kalsium alginat dalam pakaian luka. Oleh itu, bagaimana untuk membangunkan jenis serat kalsium alginat baru dan berpakaian serat kalsium alginat serat fungsional, mengembangkan hasil serat kalsium alginat dan mengurangkan harga, akan menjadi penerapan pengedaran luka serat kalsium alginat, ke China dan perubatan dunia sebab penjagaan mempunyai kepentingan yang positif.