Penggunaan kalsium Alginate berpakaian dalam hidung pembedahan teropong

- Dec 17, 2018-

Penerapan teori dan teknologi pembedahan endoskopi hidung telah menjadikan pembedahan sinus hidung meningkat kepada tahap pembangunan yang baru, dan pelbagai teknik dan kaedah baru telah muncul untuk meningkatkan kesan pengambilan sinusitis kronik dan polip hidung. Walau bagaimanapun, bahan pemadam yang biasa digunakan selepas pembedahan sinus hidung masih jalur benang minyak. Walaupun pemadat benang minyak adalah ekonomik dan berkesan, ia mempunyai banyak kelemahan, seperti kesakitan semasa pengisian, masa pengisian yang panjang dan pendarahan mudah ketika menarik.

Kalsium alginate berpakaian adalah jenis baru perut luka, untuk mencari bahan pengisian postoperative yang lebih baik untuk rongga hidung dan sinus, kita memilih pakaian kalsium alginat untuk pembedahan endoskopik selepas endoskopi hidung, dan dibandingkan dengan benang minyak jinmycin, untuk melihat kesan pengisian .

1 Bahan dan kaedah 1.1 Bahan pemadat bahan pemadat. Pemakaian kalsium alginat digunakan dalam kumpulan ujian, dan jalur benang minyak jinmisin digunakan di dalam pasukan kawalan.

23

1.2 Objek eksperimen 53 kes sinusitis kronik yang dirawat di hospital pada bulan Oktober 2001 ~ 2002 Mac telah dipilih, tahap lesi nasal dua hala adalah serupa, dan pembedahan endoskopi hidung dua hala (sinus sinus endoscopic, ess) dirawat dan diikuti secara teratur untuk lebih daripada 2 bulan selepas operasi. Antaranya, 28 kes, 25 wanita, berumur 17-62 tahun, purata 34.2 tahun. Menurut piawaian yang bersesuaian jenis pementasan, termasuk 2 Jenis 1 tempoh 9 kes, 2 tempoh 24 kes, 3 tempoh 11 kes; 3 jenis 9 kes.

Rutin darah, masa pembekuan dan fungsi hati dan buah pinggang diperiksa sebelum operasi, dan indeksnya normal. 1.3 Kaedah pengisian Pembedahan sinus hidung dilakukan di bawah endoskopi hidung, menggunakan Messerklinger. 53 pesakit secara rawak diisi dengan kalsium alginate berpakaian pada satu sisi rongga hidung selepas operasi ESS, dan bahagian lain rongga hidung dipenuhi dengan jalur benang minyak jinmisin. Diisi ke dalam rongga hidung tengah dan sebahagian daripada keseluruhan saluran hidung.

Pembuangan hidung dikeluarkan 24 jam setelah pembedahan.

1.4 Hidung hidung spesimen koleksi

Semasa minggu ketiga susulan selepas operasi, penjaga biopsi hidung digunakan di bawah endoskopi hidung untuk mengambil bahagian tetap yang sama dari dinding lateral rongga hidung, iaitu mukosa di tengah-tengah dinding posterior mulut semulajadi sinus maxillary sebagai spesimen mukosa hidung yang diamati oleh mikroskop cahaya. 1.5 petunjuk penunjuk dan kaedah pendarahan: pemerhatian dan penilaian 24 jam selepas proses pengisian dalam rongga rongga hidung, seperti pendarahan dan berterusan tanpa henti untuk kegagalan pemadat, re-pemadat, memerhatikan jumlah pendarahan hidung apabila pemadat itu diekstraksi selepas pembedahan, dalam hal pendarahan, dengan 0.1% adrenalin hidrochlorida larutan kapas yang diletakkan di rongga hidung untuk menghentikan pendarahan, dan perkiraan jumlah

Pendarahan berhenti menarik dan dikeluarkan sepenuhnya selepas 48 jam. Pengisian postoperative pain nasal: tahap kesakitan dalam pasca operasi mengisi dalam masa 24 jam dan penyingkiran pemadat, penggunaan kaedah pemarkahan simulasi visual (skala analog Visuai, VAS) untuk mencetak gol. VAS ialah garis lurus yang lurus dan bebas skala l0cm dengan penarafan kesakitan 0 ~ 10, 0 = tidak menyakitkan, 10 = kesakitan melampau; Edema mukosa hidung: pembersihan harian kelupak dan rembesan kering di rongga hidung oleh doktor dalam tempoh satu minggu pembedahan, dan pemerhatian edema mukosa hidung.

Menurut saiz jurang antara turbinat tengah dan bawah dan septum hidung mendatar yang sepadan dan bahagian bawah hidung, ia terbahagi kepada edema ringan (+), edema sederhana (+ +) dan edema yang teruk (+ + +). Pemerhatian mikroskop cahaya: Selepas spesimen diperoleh, ia dimasukkan ke dalam 10% penyelesaian penyelesaian formalin, membenamkan paraffin, mengiris, mengotorkan, olymup di bawah mikroskop optik untuk melihat penyusupan sel radang mukosa hidung. Kaedah pemarkahan gred digunakan.

Tahap infiltrasi sel keradangan dibahagikan kepada ringan (+), sederhana (+ +), teruk (+ + +); Rawatan statistik: Data pengukuran dengan X ± SD menunjukkan bahawa perbezaan antara kedua-dua kumpulan menggunakan ujian T. Pangkat dan ujian indeks pemerhatian mikroskop ringan digunakan. Keputusan Perisian SPSS digunakan untuk statistik dan analisis.

2 hasil pengisian segera: 1 semasa mengisi pasca operasi, jumlah resapan darah dalam kumpulan kalsium alginate rata-rata 0.8 ± 0.3ml, kumpulan benang minyak jinmycin adalah 1.6 ± 0.7ml, tiada kegagalan pemadat dalam kedua-dua kumpulan, dan terdapat perbezaan ketara dalam jumlah resapan darah (p <0.01; apabila="" pengisi="" diekstrak="" 24="" jam="" selepas="" operasi,="" jumlah="" pendarahan="" kumpulan="" kalsium="" alginat="" rata-rata="" 1.7="" ±="" 1.3ml,="" kumpulan="" benang="" minyak="" jinmisin="" adalah="" 10.3="" ±="" 5.2ml="" ,="" 24="" kes="" dalam="" jinmycin="" kumpulan="" benih="" minyak="" adalah="" 48="" jam="" sebelum="" ia="" dapat="" dikeluarkan="" sepenuhnya,="" dan="" terdapat="" perbezaan="" yang="" signifikan="" dalam="" jumlah="" pendarahan="" di="" antara="" kedua-dua="" kumpulan="" (p=""><0.01); dalam="" proses="" pengisian="" pasca="" operasi,="" kumpulan="" kalsium="" alginate="" adalah="" 1.8="" ±="" 0.9="" kumpulan="" benang="" minyak="" jinmycin="" adalah="" 4.5="" ±="" 1.2="" dan="" apabila="" pemadat="" diekstrak,="" purata="" skor="" kesakitan="" kumpulan="" kalsium="" alginate="" adalah="" 4.1="" ±="" 1.8,="" kumpulan="" benang="" minyak="" jinmycin="" adalah="" 7.2="" ±="">


Kesakitan pembungkusan dan pengekstrakan kalsium alginat jauh lebih ringan daripada benang minyak jinmisin (p <>

Yung Xing perubatan kalsium alginat berpakaian Kesan tamponade pada mukosa dan prognosis rongga: 1 selepas satu minggu selepas edema mukosa hidung, kumpulan kalsium alginat daripada benang minyak jinmycin Kumpulan Light, p <0.05, terdapat="" perbezaan="" yang="" signifikan="" (lihat="" jadual)="" ,="" 2="" selepas="" minggu="" ke-3="" mikroskop="" cahaya="" mikroskop="" hidung="" hidung,="" tahap="" infiltrasi="" sel="" inflamasi="" sel="" submakosal="" tidak="" terdapat="" perbezaan="" yang="" signifikan="" antara="" kedua-dua="" kumpulan,="" p=""> 0.05