Alginate Dressings Boleh Digunakan Dalam Mereka Adegan.

- Dec 27, 2018-

Pada masa ini, pakaian alginate telah menjadi bahan perubatan berteknologi tinggi yang diterima secara meluas. Pemakaian alginate digunakan secara meluas dalam penjagaan luka dan terutama sesuai untuk luka dengan lebih banyak exudate. Untuk luka yang agak kering, pakaian boleh basah dengan saline terlebih dahulu dan kemudian ditutup pada luka semasa permohonan klinikal.

calcium alginate dressing(1)

1. Luka ulser anggota badan yang lebih rendah Luka ulser anggota badan umumnya berlaku pada orang yang lebih tua dengan pergerakan yang sukar. Kerana aliran darah tidak lancar, tisu kulit tidak memerlukan nutrien yang diperlukan untuk membentuk ulser. Proses pembentukan luka jenis ini perlahan, kerosakan pada fungsi fisiologi kulit adalah besar, dan disebabkan oleh fisiologi miskin pada orang tua, proses penyembuhan luka lambat, luka ulser anggota badan yang lebih rendah umumnya mempunyai exudate yang lebih tinggi, kerana perubatan alginat pembasuhan mempunyai penyerapan kelembapan yang tinggi dan selepas penyerapan kelembapan membentuk gel, dengan prestasi halangan gel, Oleh itu, ia amat sesuai untuk kejururawatan luka ulser anggota badan yang lebih rendah, yang biasanya digunakan sebagai lapisan sentuhan langsung dengan luka, yang boleh mengurangkan kesakitan pesakit dan dua pendarahan luka ketika berpakaian dibuang.

Dalam aplikasi klinikal, pakaian alginate perubatan boleh diperbaiki ke luka dengan pembalut tekanan.

2. Burns Penjagaan kejururawatan membakar termasuk membakar luka dan membakar kawasan makan, yang kedua mempunyai luka besar dan permukaan rata, yang mudah untuk berpegang dengan berpakaian. Penggunaan kasa Vaseline dan produk tradisional lain terdapat banyak resapan, sakit pada pesakit, mudah menjangkiti luka dan kekurangan lain. Oleh kerana penyerapan kelembapan tinggi perut perubatan alginat dan pembentukan koloid selepas penyerapan kelembapan, ia amat sesuai untuk kejururawatan membakar dan membakar kawasan pemakanan, yang boleh mengurangkan kesakitan pesakit dan dua pendarahan luka semasa penyingkiran perban . Perubatan perubatan Alginate mempunyai biokompatibiliti yang baik, boleh menurunkan, dapat mengurangkan kerengsaan kulit secara berkesan, kebolehtelapan yang tinggi dapat mencegah jangkitan bakteria anaerobik.

Setelah memakai pakaian perubatan alginate, membasahi luka dengan garam boleh mengeluarkan pakaian daripada luka, yang memberikan kemudahan kepada pesakit.

3. Tekanan Sakit Tekanan luka, juga dikenali sebagai bedsores, tekanan ulser, adalah luka kronik yang biasa dalam rawatan pemulihan klinikal dan menyusui selepas tisu tempatan pesakit yang terpinggir terpengaruh oleh peredaran darah tisu selepas mampatan yang berpanjangan, mengakibatkan iskemia berterusan kulit dan tisu subkutaneus, malnutrisi yang disebabkan oleh hipoksia, dan pembentukan ulser tisu hingga mati. Sama seperti luka ulser anggota badan yang lebih rendah, tekanan luka umumnya lebih banyak nanah. Tekanan luka yang teruk pada luka, kerosakan kulit akan membentuk gua, bulu alginat boleh digunakan untuk mengisi luka yang serius membusuk serius.

Pergigian perubatan alginat mempunyai sifat hygroscopic yang baik, menjadikannya sangat sesuai untuk kejururawatan tekanan luka.

4. Luka ulser kaki diabetik Penyebab utama ulser kaki diabetik adalah neuropati, luka vaskular dan jangkitan. Jangkitan kaki diabetes kebanyakannya disebabkan oleh trauma, kerana keadaan gula yang tinggi membawa kepada penurunan imuniti badan, pesakit sangat terdedah kepada jangkitan, sehingga pesakit kencing manis dalam kecederaan kaki dengan mudah dapat menyebabkan terjadinya ulser kaki. Alginate berpakaian penyerapan resipi luka ke dalam bentuk gel, untuk luka ulser kaki kencing manis dengan tahap penyerapan rembesan yang tinggi dan keupayaan untuk mengekalkan kelembapan, penyembuhan luka mempunyai kesan pemangkin, tetapi juga berkesan boleh menghalang pertumbuhan bakteria . Berpakaian boleh mengekalkan persekitaran basah permukaan luka, peredaran gas, mewujudkan persekitaran yang menggalakkan untuk penyembuhan luka yang sihat, penggunaan alginate untuk ulkus kaki diabetik bukan sahaja boleh mengurangkan kesakitan pesakit, mengurangkan beban kewangan mereka, dan Proses kejururawatan mudah dikawal, dengan berkesan dapat mengelakkan jangkitan bakteria.