Kenapa alginate dressing dapat menghentikan pendarahan dengan cepat

- Feb 25, 2019-

Gigal alginate alga Shu diekstrak dari semua rumpai laut berharga semulajadi.

Ia kaya dengan mannose acetaldehyde dan ion kalsium, melalui penggantian lengkap ion kalsium-sodium, pembentukan gel lembab, pada masa yang sama kerana pembebasan ion-ion kalsium, sebagai faktor pembekuan untuk mengambil bahagian dalam hemostasis, mempercepatkan kelajuan hemostatic. Pergigian kalsium alginat boleh menggalakkan pembekuan dengan melepaskan ion kalsium, menyebabkan pengagregatan erythrocyte dan ubah bentuk, mengaktifkan platelet, dan lain-lain. Selain itu, sifat fizikal khas juga memainkan peranan penting dalam proses hemostasis.

Oleh itu, pakaian kalsium alginat adalah bahan hemostatic yang ideal, yang mempunyai nilai aplikasi yang tinggi dalam bidang hemostasis pembedahan. Pembungkusan alginat boleh menyerap sebanyak 20 kali berat badan mereka cecair, alginate berpakaian mempunyai penyerapan dan kepatuhan yang baik, pelbagai aplikasi, boleh digunakan untuk pelbagai rawatan luka, seperti rembesan yang lebih mengandungi tenggorokan dan tisu nekrotik lapisan keseluruhan atau sebahagian daripada luka kecacatan kulit, termasuk luka yang dijangkiti dan luka dengan saluran semburan dan / atau sinus. Gel yang terbentuk selepas menyerap exudate akan membentuk persekitaran basah yang baik di bahagian luka, dan mempromosikan debridement luka yang dapat diselesaikan sendiri dan pertumbuhan tisu granulasi. Pembentukan gel bergantung kepada cecair yang mencukupi, jadi permaidani alginat tidak boleh digunakan untuk melembutkan lebih sedikit luka dan luka yang menutupi tisu nekrotik kalus pada permukaan. Pembungkusan alginat yang mengandungi ion perak juga mempunyai penyerapan yang tinggi dan kesan anti-infeksi, sangat sesuai untuk rembesan lebih banyak luka yang dijangkiti, seperti resapan lebih banyak tekanan jangkitan tekanan luka.

1

Untuk luka-luka cetek, rembesan yang teruk pada luka, seperti ulser anggota badan yang lebih rendah, anda boleh menggunakan pakaian flake, dan luka lubang rongga perlu memilih jalur alginate. Untuk luka epitelium, alginate dressings lebih unggul daripada selulosa kerana mereka lebih mudah untuk membuang tanpa menyebabkan kesakitan. Pemakaian alginate tidak boleh digunakan untuk membakar pesakit melebihi tiga darjah. Pembungkusan alginate boleh digunakan dalam kombinasi dengan pembalut lain, seperti pembalut koloid air, pembungkusan buih dan arang (kawalan bau), serta pembungkusan perak-ion.

Terdapat perban kompaun yang dibuat di pasaran, tetapi walaupun mereka tidak, mereka boleh dengan mudah disediakan sendiri dalam amalan klinikal.