Bila dan Bagaimana Menggunakan Hydrogel untuk Penjagaan Luka

- Jan 20, 2021-

Persalinan hidrogel adalah cara terbaik untuk memberikan penghidratan kepada luka anda.

Faedah menggunakan persalinan berasaskan hidrogel untukpenjagaan lukaluas, terutamanya jika anda tahu bagaimana untuk mentadbir gel dengan betul. Sumber yang sangat baik untuk memberikan kelembapan kepada luka kering, persalinan hidrogel bertindak pantas untuk membantu menyejukkan luka, serta memberikan kelegaan sementara daripada kesakitan sehingga enam jam. Berikut adalah beberapa garis panduan cepat mengenai bila untuk menggunakan persalinan hidrogel,penyembuhan lukadan juga apabila anda perlu cuba untuk menahan diri daripada menggunakan hidrogel.

Bagaimana mereka bekerja

Persalinan hidrogel terdiri daripada 90 peratus air dalam pangkalan gel, menurut jurnal perubatan Apple Bites, dan berfungsi untuk membantu memantau pertukaran cecair dari dalam permukaan luka. Dengan menjaga luka lembap, berpakaian hidrogel membantu dalam melindungi badan anda daripadajangkitan lukadan menggalakkan penyembuhan yang cekap. Persalinan hidrogel biasanya datang dalam tiga bentuk yang berbeza, termasuk:

● hidrogel amorphous: gel yang mengalir percuma, diedarkan dalam tiub, paket kerajang dan botol semburan

● hidrogel impregnated: biasanya tepu ke pad kasa, tali span bukan tenunan dan / atau jalur

● hidrogel lembaran: gabungan gel yang dipegang bersama oleh mesh serat nipis

Faedah sembuh

Kerana kelembapan yang diberikan kepada luka dari berpakaian hidrogel, fasa penyembuhan biasa seperti granulasi, pembaikan epidermis dan penyingkiran tisu mati yang berlebihan menjadi dipermudahkan. Di samping membantu peringkat rawatan luka, sensasi sejuk yang disediakan oleh hidrogel ke luka menawarkan kelegaan daripada kesakitan selama sekurang-kurangnya enam jam. Apabila penghidratan disediakan untuk katil luka, ketidakselesaan yang dialami daripada menukar persalinan menjadi berkurangan, dan risiko jangkitan juga menjadi berkurangan.

Bila hendak digunakan

Jenis luka berikut adalah yang paling sesuai untuk dirawat dengan berpakaian hidrogel:

● luka kering atau dehidrasi

● luka separa atau ketebalan penuh

● lelasan atau sekerap yang teruk

● luka bakar kecil

● luka dengan perkembangan tisu granulated

● kerosakan kulit radiasi

Adalah penting untuk diingat untuk mengelakkan penggunaan berpakaian hidrogel apabila luka sangat lembap atau memaparkan exudate berat. Dalam kebanyakan kes, persalinan hidrogel memerlukan penutup berpakaian kerana mereka sering sukar untuk selamat dan boleh mendesak dengan mudah jika tidak dilindungi dengan berkesan.

Perubahan berpakaian

Adalah dinasihatkan untuk menukar persalinan hidrogel anda tidak kurang kerap daripada setiap empat hari untuk menghentikan penutup daripada menjadi terlalu dekat atau melekat pada tapak kecederaan. Anda pada dasarnya boleh memberitahu jika sudah tiba masanya untuk perubahan berpakaian kerana banyak cecair yang menunjukkan bahawa luka boleh menerima terlalu banyak penghidratan. Jika anda menggunakan persalinan hidrogel jenis amorphous, ingatlah untuk membilas mana-mana gel sisa dengan pembersih luka atau penyelesaian saline biasa jika perlu. Bagi mengeluarkan kain kain kasa atau hidrogel lembaran yang tidak dimakan, perlahan-lahan mengangkat kelebihan dan mengupas kembali perlahan-lahan selepas merendam penutup dalam penyelesaian saline untuk membantu melembutkan pembalut. Sentiasa ingat untuk menggunakan langkah berjaga-jaga keselamatan umum apabila mengeluarkan persalinan, seperti mencuci tangan, memakai sarung tangan dan melupuskan pembalut sebaik sahaja mengambilnya.