Bila dan bagaimana menggunakan pembungkusan buih

- Nov 08, 2019-


Pembungkusan busa diperkenalkan kira-kira 25 tahun yang lalu. Mereka biasanya diperbuat daripada poliuretana, walaupun busa silikon juga dibangunkan, dan menyediakan pakaian yang lembut dan menyerap untuk mengatasi luka-luka yang berbeza-beza. Mereka juga boleh ditapis gas, menyediakan penebat haba dan membantu mengekalkan persekitaran luka lembap (Thomas, 1993). Tidak seperti gauze, pembungkus buih tidak menumpahkan serat atau zarah, dan bergantung kepada formulasi mereka, mereka boleh digunakan pada luka ringan, sederhana atau sangat eksudating.

Busa poliuretana

Buih poliuretana boleh didapati dalam pelbagai bentuk dan pelbagai bentuk dan saiz, dengan atau tanpa sempadan pelekat (Morgan, 1999).

Lembaran buih

Ini terdiri daripada lembaran busa polyurethane hydrophilic sel terbuka. Mereka boleh ditapis untuk gas dan wap air, sementara permukaan luarnya kekal hidrofobik (Dale, 1997). Bergantung kepada

sifat dan keadaan luka dan jumlah exudate, mereka mungkin perlu diubah dari dua kali sehari ke satu minggu sekali.

- Titik amalan

Cara di mana lembaran buih menyerap darah atau eksudat berbeza mengikut perumusannya. Satu produk tertentu menarik bendalir ke dalam permukaan yang dirawat haba dan kemudian menyebarkannya secara merentas ke muka yang berpakaian. Ini bermakna, untuk mengelakkan pencerobohan atau kebocoran, pakaian haruslah bertindih dengan bedah luka sekurang-kurangnya 2-3cm (Thomas, 1996).

Beberapa helaian buih pada mulanya disyorkan untuk pengurusan exudate cahaya sahaja, tetapi versi yang lebih banyak penyerap telah dihasilkan yang sesuai untuk luka-luka yang sangat memancarkan (Banks et al, 1997).

Pembungkusan busa buatan filem

Ini mempunyai tiga konstituen: net polyurethane yang berpengaruh rendah yang bersentuhan dengan luka dan direka untuk mencegah atau mengurangkan lekatan, lapisan tengah poliuretana hidrofilik, dan filem sokongan poliuretana yang menghalang laluan exudate (Dale, 1997 ).

Mereka sangat menyerap, sering boleh ditinggalkan pada luka selama beberapa hari dan boleh digunakan pada luka yang sangat memancarkan tanpa rasa takut pada maceration (Thomas, 1996).

Membran poliuretana

Ini terdiri daripada lembaran microporous lembaran busa poliuretana yang telah disalut dengan pelindung hidrofilik dan terikat kepada filem pelindung poliuretana. Mereka sangat telap untuk wap kelembapan dan kebolehtelapan mereka menyesuaikan mengikut jumlah exudate yang dihasilkan.

Walau bagaimanapun, mereka mempunyai penyerapan yang terhad dan oleh itu hanya sesuai untuk luka ringan.

Perban ini harus diubah apabila exudate dapat dilihat dalam 1cm dari pinggir berpakaian atau selepas lima hingga tujuh hari, bergantung kepada jenis luka.

Pembungkusan busa mempunyai banyak komposisi dan struktur yang berbeza supaya ia boleh digunakan untuk pelbagai luka, termasuk ulser kaki, luka traumatik, luka bakar kecil, laman penderma, luka ganas dan luka rongga. Mereka tidak sesuai untuk luka nekrotik kering tetapi boleh digunakan bersama dengan agen debris. Sebagai contoh, dengan hydrogel untuk mempromosikan autolysis (Thomas, 1993).