Apakah kesan air koloid berpakaian pada strain?

- Mar 04, 2019-

Sebagai pakaian pengedap yang sangat baik, pakaian colloid air berkesan melindungi luka, mencegah serangan bakteria dan virus, dengan berkesan mengekalkan persekitaran penyembuhan basah, menggalakkan penyembuhan luka, dan mengurangkan kesakitan dan kerosakan luka semasa penggantian ganti. 30 pesakit dengan ulser anggota badan yang lebih rendah dengan etiologi yang berbeza dirawat dengan perban koloid air, yang digantikan dua kali seminggu untuk tempoh rawatan maksimum 12 minggu. Tiada ubat antimikrob digunakan semasa rawatan.

Rembesan luka dikumpulkan setiap minggu atau setiap dua minggu sebelum dan semasa rawatan.

1

Hasilnya menunjukkan bahawa luka adalah koloni campuran dan kehadiran Staphylococcus aureus telah dijumpai sebelum rawatan dimulakan. Kitaran rawatan purata ialah 67 hari. Selang penggantian ganti purata ialah 4.1 hari.

Kebudayaan bakteria dalam rawatan tidak menunjukkan perubahan besar dalam koloni, tetapi tidak ada korelasi antara jenis koloni dan bukti jangkitan klinikal, atau antara jenis koloni dan kadar penyembuhan. Dalam satu lagi kajian, pembungkusan koloid air digunakan untuk merawat luka ulser vena kronik, dan koloni bakteria mereka telah dijejaki dalam keadaan 8 minggu rawatan. Keputusan menunjukkan bahawa tanah jajahannya pada dasarnya stabil, dan apabila beberapa bakteria muncul, ia akan sentiasa wujud, tetapi Pseudomonas aeruginosa adalah pengecualian, dan seolah-olah pakaian colloid air menghalangnya. Bakteria anaerobik terdapat dalam 12 daripada 20 luka ulser, tetapi penyembuhan luka tidak kelihatan terjejas oleh spesies bakteria tertentu.