Apa itu Alginate Dressing?

- Jan 13, 2020-

Apa itu Alginate Dressing?

Pembungkusan alginat yang terbiodegradasi yang diperbuat daripada rumpai laut sejak sekurang-kurangnya lima puluh tahun dan alginat yang tersedia secara komersil telah disediakan sejak tahun 1983. Sering digunakan pada luka dengan exudate berat, alginat yang digunakan untuk menghasilkan perban ini dibuat dari pelbagai rumpai laut yang ditanam di seluruh dunia. Boleh dikatakan kurang digunakan, pakaian ini tidak dipelajari dan didokumentasikan dalam kesusasteraan perubatan berbanding dengan pakaian moden yang lain.

Komposisi Alginate Dressing

Penggunaan awal alginate berpakaian terdiri dari serat kalsium alginat yang terbentuk menjadi bulu longgar. Baru-baru ini, struktur ini telah diperbaiki dengan menyusun serat supaya permaidaan lebih kuat apabila ia direndam dengan darah atau exudate. Pembungkus Alginate boleh menyerap 15-20 kali berat badan sendiri dalam exudate dan dihasilkan dalam pelbagai produk termasuk kepingan rata, tali, dan reben. Tali tali dan reben digunakan untuk membungkus luka rongga, manakala lembaran rata digunakan pada luka permukaan. Sesetengah produk adalah pelekat diri tetapi berpakaian sekunder yang sesuai sering digunakan untuk mengekalkan alginat di tempat dan mengandungi exudate berlebihan.

Natrium alginat digunakan dalam sesetengah produk untuk meningkatkan gelling. Produk lain meningkatkan kestabilan dengan menggunakan alginate kering. Sifat gel bergantung pada kumpulan M, G, dan MG yang terkandung dalam alginat. Alginate berpakaian dengan kumpulan M tinggi mempunyai ribbon-like, penampilan molekul rata dan membentuk gel yang lebih cepat, lebih lembut dan lebih elastik. G-kaya alginate berpakaian membuat gel yang lebih seperti rantai dan gelang yang membentuk lebih perlahan. G-kaya alginate dressing mudah untuk menghapuskan utuh, sementara M-kaya alginate dressings cenderung untuk membubarkan, walaupun mereka boleh dikeluarkan dengan pengairan menggunakan saline. Nota: Alginat "membubarkan" ini tidak boleh dimasukkan ke dalam saluran sinus atau luka terowong.

Sesetengah produk berpakaian alginat juga mempunyai bahan antimikrob yang ditambah, seperti perak. Pada amnya, ini hanya boleh digunakan mengikut amalan terbaik antibiotik untuk sekurang-kurangnya 14 hari dengan preskripsi. Sentiasa rujuk arahan pengilang untuk digunakan.

Bagaimana Alginate Dressing Assist in Healing?

Apabila digunakan untuk memakai luka yang memancarkan banyak, ion kalsium dalam berpakaian berinteraksi dengan ion natrium dalam cecair luka. Reaksi ini menjadikan serat di dalam pembalut membengkak dan sebahagiannya larut ke dalam gel. Berapa banyak alginate dressing swells bergantung kepada komposisi kimia produk dan sumber botani

Luka yang ditunjuk untuk Pakaian Alginate

Alginat boleh digunakan dalam pelbagai keadaan luka. Dengan luka sloughy yang juga menghasilkan exudate, pakaian alginate memberikan perlindungan lembap untuk mengelakkan luka daripada mengering dan membolehkan luka sembuh lebih cepat. Situasi luka yang biasa di mana pakaian alginate boleh digunakan adalah:

· Tekanan ulser

· Sakit kaki kencing manis

· Luka cair

· Ubat vena kaki

· Luka selepas pembedahan

· Luka trauma

· Ketebalan separa terbakar

Kebanyakan masa, pembalut alginat boleh ditinggalkan tidak berubah selama 5-7 hari kecuali keupayaan eksudate tercapai. Dengan luka yang dijangkiti, katil luka hendaklah diperiksa setiap hari.

Langkah-langkah Menggunakan Alginate Dressing

Secara umumnya, menggunakan alginate dressing adalah proses mudah yang mengikuti amalan terbaik rawatan luka:

1. Gunakan saline (atau pembersih luka) untuk membersihkan kawasan luka.

2. Tekan luka kering.

3. Letakkan alginate pada luka.

4. Jika perlu, letakkan pakaian sekunder di atas alginat untuk menahannya dan menyerap cecair yang berlebihan.

5. Periksa pakaian setiap hari, memeriksa tapak luka setiap hari jika dijangkiti.

6. Ubah pembalut sekali setiap 5-7 hari atau apabila melepaskan pembilasan dari tepi atau ke pembalut sekunder.

7. Apabila mengeluarkan alginate, gunakan saline untuk melemahkannya terlebih dahulu dan elakkan kerosakan pada (tisu luka / tisu granulasi)

8. Jika berpakaian melekat pada luka, gunakan pengairan salin untuk bilas.

Faedah Alginate Dressing

Bersama menjadi penyerap alginate yang sangat baik melindungi kawasan yang terjejas dari jangkitan bakteria dan mengekalkan persekitaran lembap yang mempromosikan penyembuhan yang lebih cepat dan lebih efisien. Gaun alginate mudah diterapkan dan mempunyai manipulasi yang tinggi. Tambahan pula, beberapa individu alah kepada alginat.

Contraindications

Pergantungan alginate bukanlah rawatan yang sesuai untuk luka yang berdarah berat, atau untuk luka yang kering atau mempunyai exudate yang minimum. Mereka juga bukan pilihan terbaik untuk implantasi pembedahan atau pembakaran tahap ketiga. Tanda-tanda lain adalah alahan kepada mana-mana komponen dalam pakaian. Berhati-hati juga harus digunakan dengan menggunakan berpakaian pada tumor atau sebarang luka dengan saluran darah yang terdedah kerana mengeluarkan pakaian berpakaian boleh menyebabkan pendarahan segar.

Walaupun tidak dikenali sebagai beberapa jenis pakaian lain, alginate berpakaian mempunyai sifat yang menjadikannya pilihan yang baik untuk pelbagai jenis luka, terutamanya luka yang memerlukan pakaian penyerap.