Apakah yang dimaksud dengan Dressing Hydrocolloid?

- Feb 25, 2020-

Apakah yang dimaksud dengan Dressing Hydrocolloid?

Pembersihan hidrokolloid menyediakan persekitaran penyembuhan yang lembap dan penebat yang melindungi luka-luka yang tidak terinfeksi sementara membolehkan enzim sendiri untuk membantu menyembuhkan luka. Pembungkus ini adalah unik kerana mereka tidak perlu diubah sesetengah dengan luka lain dan mudah digunakan. Pemakaian Hidrokolloid:

· Mengandungi ejen pembentuk gel di dalam wafer berpakaian

· Mempunyai sokongan kalis air, sering dibuat daripada poliuretana

· Boleh didapati dalam pelbagai bentuk dan ketebalan

· Datang dengan atau tanpa sempadan pelekat

· Dibuat terutamanya untuk kawasan luka yang sukar dijadikan seperti siku dan tumit


Kapan Hidrokolloid Dressings Sesuai?

Perban luka ini berguna untuk digunakan pada luka yang:

· Bersih dan tidak dijangkiti

· Bebas kotoran atau serpihan lain

· Kering dengan sedikit tanpa saliran

· Ketebalan sederhana

Kerana pembalut ini fleksibel dan tahan air, mereka juga membuat lapisan pelindung yang sangat baik untuk luka yang baru sembuh, atau untuk sebahagiannya sembuh luka dengan tisu granulasi yang memerlukan perlindungan dari trauma permukaan. Selain itu, pakaian hidrokolloid boleh membentuk sekitar luka dan memberikan penebat supaya badan tidak perlu menggunakan sebanyak tenaga untuk menyembuhkan luka.


D merasakan Frekuensi Perubahan

Secara amnya, pakaian hidrokolloid berlangsung dari 3 hingga 7 hari. Kadang-kadang pakaian hidrokolloid mula muncul di tepi awal. Jika ya, ia perlu diubah awal. Kerana mereka menyimpan luka lembap dan dilindungi, luka tidak perlu dibersihkan setiap hari. Malah, luka yang diliputi oleh pembalut hidrokolloid akan sembuh lebih cepat jika mereka tidak kerap terdedah kepada udara.

Walau bagaimanapun, kerana luka yang ditutup dengan pembalut hidrokolloid tidak mudah diperiksa, adalah penting untuk menggunakan jenis ini berpakaian hanya pada luka yang benar-benar bersih dan tiada jangkitan.


Faedah Hidrokolloid

Pembersihan hidrokolloid berlangsung lebih lama daripada kebanyakan jenis pakaian, jadi ia perlu digunakan kurang kerap. Mereka mudah memohon kepada luka dan datang dalam pelbagai bentuk dan saiz untuk pelbagai jenis luka. Susu hidrokolloid juga boleh digunakan dengan pemampatan vena. Di samping itu, mereka sering dapat mempromosikan penyembuhan lebih cepat kerana mereka:

· Menyediakan persekitaran lembap yang membolehkan enzim badan membantu sembuh

· Tidak terkandung bakteria dan pencemaran lain

· Jangan melekat pada luka

· Adakah fleksibel untuk membentuk cetakan kulit dan badan

Menggunakan Dressing Hidrokolloid pada Pesakit dengan Diabetes

Secara amnya, pembalut hidrokolloid harus digunakan dengan sangat berhati-hati pada individu yang menghidap diabetes, terutamanya pada luka kaki. Hanya gunakan pada kaki kencing manis jika:

· Terdapat penilaian pesakit yang menyeluruh

· Luka hanya cetek dan tiada tanda jangkitan

· Terdapat exudate rendah hingga sederhana

· Tiada tanda iskemia

· Perban berubah kerap

Rujukan kepada WoundSource Editors