Apakah luka kronik?

- Dec 01, 2020-

Apakah luka kronik?

Luka adalah apa-apa rehat dalam kulit atau tisu yang mendalam. Biasanya kulit sembuh dengan cepat sendiri. Luka yang tidak sembuh dengan mudah dipanggil luka kronik. Mereka memerlukan penjagaan khas untuk sembuh. Luka kronik boleh disebabkan oleh:

● Luka pembedahan yang dibuka semula

● Kulit yang rosak apabila terdapat terlalu banyak tekanan ke atas kawasan bony (ulser tekanan)

● Kecederaan pada kaki atau kaki dari peredaran yang lemah (arteri atau ulser venous)

● Kehilangan peredaran dan perasaan akibat kencing manis (ulser kencing manis)


Mengapa tidak luka saya sembuh lebih cepat?

Kadang-kadang bakteria (kuman) adalah masalah. Apabila anda mempunyai luka terbuka, mudah untuk bakteria biasa dari kulit anda untuk masuk ke dalam. Bakteria dalam luka anda dipanggil pencemaran. Tidak semua pencemaran adalah buruk, walaupun.

● Jika bakteria berada dalam luka anda, tetapi tidak menghasilkan semula dan tidak menyebabkan masalah, ini dipanggil penjajahan.

● Jangkitan bermakna bakteria menghasilkan semula, jadi terdapat banyak lagi daripada mereka. Mereka menceroboh tisu lembut dan mencegah kesembuhan.

Faktor-faktor lain yang lambat penyembuhan luka termasuk:

● Pemakanan yang buruk

● Penyakit tertentu, seperti kencing manis atau penyakit hati, buah pinggang, atau paru-paru

● Rawatan tertentu, seperti kemoterapi atau radiasi

● Merokok

● Obesiti


Bagaimana saya boleh membantu luka saya sembuh?

Semua luka sembuh dengan cara yang sama. Pertama, tisu merah baru membina di bahagian bawah. Kemudian kulit baru tumbuh dari tepi dan menutup tisu merah. Luka anda akan sembuh terpantas jika anda membuat keadaan terbaik untuk tisu baru berkembang. Ini bermakna menjaga luka anda bersih, hangat, dan lembap. Berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan:

● Basuh tangan anda. Perkara yang paling penting anda dan penjaga anda boleh lakukan untuk mencegah jangkitan mencuci tangan. Anda boleh menggunakan sabun dan air, atau gosok tangan berasaskan alkohol. Basuh sebelum dan selepas menyentuh luka anda.

● Pastikan berpakaian bersih pada luka anda. Berpakaian menyimpan kuman dan melindungi luka daripada kecederaan. Mereka juga membantu menyerap cecair yang mengalir dari luka dan boleh merosakkan kulit di sekelilingnya.

● Berhati-hati. Lindungi luka daripada trauma atau kecederaan. Jangan biarkan apa-apa menyentuh atau benjolannya.

● Makan dengan betul. Makan makanan yang betul memberikan badan anda blok bangunan yang diperlukan untuk sembuh. Senarai makanan untuk penyembuhan luka yang baik ditemui di sini.

● Jika luka anda berada di kaki atau buku lali anda, simpan ia bebas daripada pencemaran dari air mencuci dari badan atas dari pancuran mandian atau mandi. Luka perlu disimpan kering dengan penutup kalis air atau dinaikkan di kerusi pancuran mandian untuk menyimpan air yang tercemar dari badan atas daripada mengalir ke atas luka.