Beberapa cadangan tentang bagaimana untuk memilih cuci luka untuk kudis tekanan

- Feb 14, 2019-

Apa itu kudis tekanan?

Siapakah yang terdedah kepada kudis tekanan? Menurut satu garis panduan untuk rawatan tekanan kudis 2014 yang diterbitkan di dalam Eropah tekanan ulser Penasihat Kumpulan (EPUAP) dan di negara tekanan ulser Penasihat Kumpulan (NPUAP), kudis tekanan adalah tempatan kerosakan pada kulit atau / dan subkutan, biasanya terletak di dalam protruding sebahagian tulang, disebabkan oleh tekanan atau tekanan gabungan daya ricih. Ulser tekanan kulit adalah masalah yang universal dalam rawatan pemulihan dan penjagaan.

Menurut laporan berkaitan sastera, kira-kira 60,000 orang mati setiap tahun daripada Sindrom kudis tekanan. Bahagian-bahagian yang terdedah kudis tekanan berlaku kebanyakannya dalam protrusion tulang di mana terdapat tiada Pembalutan otot atau lapisan otot nipis, kekurangan perlindungan tisu adipos dan sering bertekanan: (1) kedudukan supine ini baik dalam occipital protrusion, Scapular, siku, bulge tulang, ekor sacral, tumit. (2) kedudukan sisian adalah baik di telinga, puncak bahu, siku, rusuk, hip, dari segi dalaman dan luaran sendi lutut dan buku lali dalaman dan luaran.

(3) kedudukan tersungkur adalah baik dalam telinga, pipi, bahu, payudara perempuan, kemaluan lelaki, iliac crest, lutut, jari kaki.

Faktor-faktor kecenderungan kudis tekanan yang, seterusnya, penurunan motor, perubahan kulit dan usia yang meningkat, jadi pesakit terlantar jangka panjang, pesakit yang mempunyai kecederaan saraf tunjang dan pesakit terlantar orang tua, terutama warga tua, menjadi Kumpulan yang berisiko tinggi dengan kudis tekanan.

adalah kudis tekanan yang biasa? Sastera menunjukkan bahawa insiden kudis tekanan di hospital-hospital yang lengkap adalah 3% ~ 14%, kejadian kudis tekanan pada pesakit dengan kecederaan saraf tunjang adalah 25% ~ 85% dan 8% adalah berkaitan dengan kematian, kejadian kudis tekanan pada pesakit dengan saraf penyakit adalah 30% ~ 60%, dan kadar kermiskinan kudis tekanan orang tua yang dimasukkan ke hospital adalah 10% ~ 25%,

Kadar kematian orang tua dengan kudis tekanan meningkat 4 kali kali ganda daripada orang-orang tua yang tidak mempunyai kudis tekanan, dan kadar kematian luka unhealed adalah kali 6 kali lebih tinggi daripada penyembuhan luka.

Sastera melaporkan bahawa 23% daripada kudis tekanan nosokomial berkait dengan pembedahan, kejadian kudis tekanan dalam pembedahan pesakit meningkat dengan pemanjangan masa operasi, semasa operasi melebihi 2.5 jam adalah merupakan faktor risiko tekanan kudis, dan kejadian kudis tekanan postoperative adalah sebanyak 21.2% pada pesakit dengan waktu lebih daripada 4 jam. Mengapa berpakaian alginate digunakan untuk merawat tekanan kudis?

4

Berpakaian merupakan satu pilihan untuk rawatan kudis tekanan, dan dalam teori, Terdapat pelbagai jenis sos yang boleh digunakan untuk kudis tekanan.

Persalinan alginate mempunyai absorbability yang tinggi, boleh menyerap semua jenis luka, ulser dan lain-lain cecair yang dikeluarkan, dan berazam untuk basah penyembuhan luka, boleh mengurangkan tekanan, daya ricih, geseran, berkesan mencegah kudis tekanan, biocompatibility tinggi, bebas-alah, tiada rangsangan. Kajian semula Cochran dianalisis berkaitan kajian tersebut (termasuk 6 kajian dan seramai 336 orang peserta), membandingkan penggunaan sos alginate biasa dengan hydrogel sos, sos alginate mengandungi Ion perak dan sinaran terma cuci luka di rawatan dan Perawatan kudis tekanan.

Ia didapati bahawa cuci luka baru ini menunjukkan keputusan yang baik dalam rawatan dan Perawatan kudis tekanan, dan terdapat tidak perbezaan yang besar dalam kesan beberapa cuci luka, tetapi mereka adalah tetamu untuk membentang ' proposal yang tradisional di biasa ' dan cuci luka lain.

Pementasan tekanan kudis (1) mencurigakan tisu dalam kerosakan-subcutaneous tisu lembut rosak oleh tekanan atau daya ricih, tempatan kulit integriti tetapi boleh muncul perubahan warna seperti merah ungu atau keperangan, atau membawa kepada kesesakan lepuh.

Berbanding dengan sekeliling tisu, tisu-tisu yang lembut di kawasan-kawasan yang rosak mungkin mempunyai sakit, ketulan keras, melekit resapan, kelembapan, demam atau sejuk. (2) fasa saya tekanan kudis sepanjang tempoh mekar-"merah, bengkak, Panas, sakit atau kebas, 30 minit tidak lenyap" protrusion tulang integriti kulit yang disertai dengan tekanan yang erythema terhad bebas pudar.

Kulit gelap mungkin tidak mempunyai perubahan yang ketara pucat, tetapi warna yang mungkin berbeza daripada tisu di sekelilingnya.

(3) Fasa II tekanan kudis penyusupan keradangan tempoh-"simpul merah, ungu, kesakitan, lepuh", bahagian dermis yang hilang, dimanifestasikan sebagai ulser terbuka cetek, disertai dengan katil pink luka (luka), tidak carrion, mungkin juga dimanifestasikan sebagai lengkap atau pecah telah serum. (4) fasa III tekanan kudis ulser cetek tempoh-epidermis pemecahan, pembentukan ulser.

Ciri-ciri tipikal: seluruh lapisan tisu kulit yang hilang, pendedahan lemak subcutaneous yang kelihatan, tetapi tulang, tendon, otot tidak terdedah, ada carrion, tapi kedalaman tisu kehilangan yang tidak jelas, mungkin mengandungi stealth dan terowong.

(5) Fasa IV tekanan kudis nekrosis ulser tempoh-pencerobohan ke dalam dermis lebih rendah, lapisan otot, permukaan tulang, peningkatan jangkitan, ciri-ciri tipikal: seluruh lapisan kehilangan tisu, disertai dengan tulang, tendon atau otot pendedahan beberapa bahagian luka katil mempunyai carrion atau scab, sering ada terang terangan atau terowong.

(6) ciri-ciri tipikal daripada kudis tekanan yang tidak berperingkat-semua lapisan tisu yang hilang, ulser di bahagian bawah dilapik dengan carrion (kuning, coklat kekuningan, kelabu, hijau atau coklat), atau katil luka telah lekat scab (karbon, coklat atau hitam).

Perancis penyelidikan aplikasi klinikal yang penyelidik telah menjalankan kajian perbandingan, Kumpulan eksperimen pesakit dalam 4 minggu pertama sebelum rawatan menggunakan berpakaian alginate, 4 minggu kedua menggunakan persalinan hydrogel, Kumpulan kawalan adalah penggunaan keseluruhan hydrogel persalinan; Seramai 110 orang peserta, kesemuanya telah melebihi 65 tahun usia, fasa III dan fasa keempat, adalah pesakit dengan kudis tekanan. Kesan daripada berpakaian diukur dengan mengurangkan nisbah saiz luka, dan semakin besar nisbah, lebih baik kesannya. Hasil kajian menunjukkan bahawa kesan daripada kumpulan eksperimen adalah jauh lebih baik berbanding dengan Kumpulan kawalan, dan penyembuhan luka jelas telah dipercepatkan. Kajian itu juga menunjukkan bahawa memilih persalinan tepat pada peringkat yang berbeza daripada kudis tekanan membantu luka sembuh dengan lebih cepat.

Antaranya, alginate persalinan pertama kali digunakan untuk mengukuhkan kesan debridement dan aktiviti macrophage, dan menggalakkan pembentukan tisu granulation, dan kemudian menggunakan persalinan hydrogel adalah terutamanya untuk memastikan keadaan luka yang lembap. Cendekiawan Thai telah membuat satu kajian perbandingan penggunaan alginate cuci luka yang mengandungi Ion perak dan Perak sulfadiazine krim dalam perawatan kudis tekanan.

Cuci luka alginate mempunyai kesan yang sedikit lebih baik daripada Perak sulfadiazine krim, dan apa yang lebih penting untuk pesakit, kos maksimum menggunakan sos alginate merupakan kira-kira 80% daripada yang kedua ini sangat mengurangkan beban kewangan pesakit.

"

Sebilangan besar kajian telah menunjukkan bahawa Malaysia pada tahun depan baru telah mempercepatkan penyembuhan luka, mengurangkan kesakitan pesakit, mengurangkan jumlah perubahan dadah dan mengurangkan beban kerja jururawat cahaya dan lain-lain kelebihan, telah semakin digunakan dalam klinikal. Panel penasihat ulser tekanan Kebangsaan Amerika Syarikat mencadangkan bahawa luka perlu diteliti setiap kali persalinan yang akan ditukar untuk memastikan bahawa berpakaian yang digunakan pada masa yang sesuai dan luka yang lembap dan kering sekitar luka untuk mengelakkan impregnation. Menilai keadaan am pesakit, mengisi nutrisi dalam masa, mengesyorkan cuci luka yang berbeza mengikut keadaan pesakit yang digabungkan dengan panduan ini, dan membuat yang baru berpakaian lebih baik melayani pesakit dengan kudis tekanan.