Enam Perkara Yang Ibu Anda Tidak Pernah Memberitahu Anda Tentang Penjagaan Luka

- Nov 25, 2020-


1. Sesetengah luka tidak pernah sembuh.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mentakrifkan penjagaan paliatif sebagai pendekatan untuk meningkatkan kualiti hidup pesakit dan keluarga mereka yang menghadapi penyakit yang mengancam nyawa.1 Bagaimanakah ini terpakai untuk penjagaan luka? Penjagaan luka paliatif termasuk perkara-perkara seperti mengawal persekitaran luka, yang akhirnya boleh menjejaskan kualiti hidup. Sebagai contoh, tumor fungating boleh agak kulat. Merawat mereka dengan rendaman asid Dakin atau asetik dan topikal 0.75% gel metronidazole boleh mengawal bau, muktamad meningkatkan kualiti hidup pesakit.2


2. Pemakanan memainkan peranan penting dalam penyembuhan luka.

Terdapat pepatah lama "anda adalah apa yang anda makan." Nah bagaimana jika apa yang anda tidak makan sebenarnya menjejaskan keupayaan penyembuhan anda lebih? Menurut Indeks Penyembuhan Luka (WHI), alat untuk meramalkan penyembuhan luka, malnutrisi adalah faktor statistik yang signifikan dalam menyembuhkan semua jenis luka.3 Ramai pesakit kami dikompromi secara pemakanan, kekurangan vitamin D, protein, zink—senarai terus dan pada. Pelajaran: jika anda mempunyai pesakit yang mempunyai luka yang anda melakukan segala-galanya untuk, jalankan beberapa makmal. Mula menambah mereka dengan multivitamin, vitamin D, dan protein (bergantung kepada fungsi buah pinggang mereka). Juga merujuk pesakit dengan luka kronik kepada pakar diet adalah idea yang hebat.


3. Adalah OK untuk mencuci luka dengan sabun dan air.

"Saya tidak boleh mendapatkan luka saya basah," "Saya membeli pembersih luka mewah ini di kedai," dan "Saya tidak mengambil pancuran mandian sebenar dalam tiga bulan." Saya sering mendengar pesakit mengatakan frasa-frasa ini. Terdapat tanggapan yang salah bahawa anda tidak boleh mencuci luka atau basah dengan air. Kajian telah dilakukan yang tidak menunjukkan perbezaan dalam kadar jangkitan luka yang diairi dengan air paip atau penyelesaian saline, menjadikannya kaedah yang selamat dan kos efektif untuk membersihkan luka.4 Saya sering memberitahu pesakit bahawa jika anda tidak mempunyai air yang baik adalah penting untuk mencuci seluruh kawasan di sekeliling luka untuk membantu mencegah pertumbuhan bakteria dan flora biasa yang terdapat pada kulit anda.


4. Tiada persalinan mewah boleh mengimbangi keadaan patologi yang tidak dirawat.

Seseorang akan berfikir ini cukup jelas. Walau bagaimanapun, masa selepas masa saya melihat aspek ini dipandang pandang. Banyak kali sebagai pakar, kita akan tetap pada luka sahaja dan tidak melihat pesakit keseluruhan. Pesakit dengan hemoglobin A1C 12 atau ABI 0.6 tidak akan menyembuhkan luka mereka, tanpa mengira betapa mewah, mahal, atau menakjubkan rawatan topikal.


5. Kadang-kadang anda sebenarnya perlu menjadi detektif.

Menjadi detektif adalah bahagian kegemaran saya profesion ini. Anda perlu mengambil sejarah yang lengkap dan fizikal dari pesakit. Sebagai contoh, saya mempunyai pesakit sekali yang meletakkan gel vasoconstricting untuk artritis pada kulitnya dan kemudian terus menggunakan otot menthol aerosol santai ke kawasan yang sama, memegangnya di tempat yang sama dan menyembur untuk tempoh masa yang panjang, yang menyebabkan frostbite beliau. Dia telah kepada tiga pembekal lain sebelum melihat saya. Sebagai detektif, anda juga perlu menyedari jika luka tidak sembuh pada trajektori biasa, terutamanya jika ia adalah luka kronik, untuk melakukan biopsi. Marjolijn, atau karsinoma sel squamous, boleh timbul daripada luka kronik atau parut lama. Satu teori adalah bahawa kanser sel squamous berkembang di kawasan keradangan, dan luka kronik sering terjebak dalam keadaan keradangan kronik.5


6. Reaksi yang anda dapat apabila anda memberitahu seseorang anda adalah pakar luka.

"Kamu adalah apa? Apa itu, walaupun?" Saya ditanya ini banyak apabila saya memberitahu orang apa yang saya lakukan untuk hidup. Sebaik sahaja saya mula menjelaskannya kepada mereka, mereka secara amnya mempunyai rupa kekufuran ini di wajah mereka. Saya biasanya memimpin dengan "Baiklah, jika anda tidak mempunyai luka kronik atau komplikasi pembedahan, maka anda mungkin tidak tahu keisrimanan saya wujud." Walau bagaimanapun, apabila anda memerlukan seseorang yang mempunyai latihan lanjutan yang luas dalam rawatan luka ... anda akan gembira kita melakukan apa yang kita lakukan.


Rujukan

1. Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Program kawalan kanser negara: polis dan garis panduan pengurusan. Geneva, Switzerland: Pertubuhan Kesihatan Sedunia;2002.

2. Watanabe K, Shimo A, Tsugawa K, Tokuda Y, Yamauchi H, Miyai E, Takemura K, Ikoma A, Nakamura S. Selamat dan berkesan deodorization tumor fungating malodorous menggunakan metronidazole topikal 0.75% (gel GK567): multicenter, buka label Menyokong Penjagaan Kanser. 2016. 24:2583-2590.

3. Fife C. "Orang kelaparan- di bilik menunggu anda." Caroline Fife MD Blog. Oktober 2018

4. Sardina D. "Adakah amalan pembersihan luka anda terkini?" Penasihat Penjagaan Luka. 2018.

5. Pekarek B, Buck S, Osher L. Ulasan komprehensif mengenai ulser Marjolin: diagnosis dan rawatan. Jurnal Kolej Pakar Luka Bertauliah Amerika. 2011. 3(3):60-64

6. Yayasan Kanser Kulit. Karsioma sel squamous- punca dan faktor risiko. 2018.