pembalut busa silikon

- May 15, 2020-

1. Apakah pakaian busa silikon?

Pembalut busa silikon adalah pembalut yang dilapisi busa silikon sebagai pelekat atau lapisan sentuhan luka. Sifat intrinsik busa silikon sedemikian rupa sehingga pembalut ini dapat dikeluarkan tanpa menyebabkan trauma pada luka atau pada kulit sekitarnya.


2. Apakah petunjuk utama untuk pembalut busa silikon?

Pembalut busa silikon sesuai untuk hampir semua petunjuk di mana penting untuk mengelakkan trauma pada luka dan kulit di sekitarnya serta kesakitan pada pesakit. Pelbagai jenis pembalut busa silikon memenuhi keperluan klinikal yang berbeza.


3. Bolehkah pembalut busa silikon menyebabkan reaksi kulit?

Silikon lengai dan cenderung menyebabkan reaksi kepekaan daripada banyak bahan lain yang digunakan dalam pembalut luka. Mereka juga digunakan secara meluas dalam produk kosmetik pengguna dan sebagai pelekat peka tekanan dalam sistem penyampaian ubat transdermal.


4. Apa kelebihan klinikal yang ditawarkan oleh pembalut busa silikon berbanding jenis pembalut lain?

Kajian yang diterbitkan menunjukkan bahawa pesakit yang lukanya berpakaian dengan busa silikon mengalami trauma yang lebih sedikit, kurang rasa tidak selesa ketika dikeluarkan dan kurang maserasi daripada yang berpakaian dengan pakaian biasa, sehingga dapat mengurangkan kos rawatan.


5. Bolehkah pembalut busa silikon digunakan pada luka yang dijangkiti?

Sekiranya terdapat tanda-tanda klinikal jangkitan, penggunaan pembalut busa silikon dapat dilanjutkan jika rawatan antimikroba yang tepat dimulai.


6. Bolehkah pembalut busa silikon digunakan pada ulser kaki diabetes?

Beberapa laporan awal menunjukkan bahawa produk busa silikon mungkin berperanan dalam rawatan kaki diabetes.


7. Adakah pembalut busa silikon berperanan dalam pengurusan parut?

Sekumpulan penasihat antarabangsa pakar pengurusan parut baru-baru ini menerbitkan cadangan klinikal berdasarkan bukti yang menyokong penggunaan lapisan gel silikon sebagai terapi lini pertama mengenai parut hipertrofik luka bakar yang tidak matang, linier dan meluas dan keloid kecil. Lapisan gel silikon juga harus dipertimbangkan sebagai langkah profilaksis lini pertama untuk membantu mencegah perkembangan parut atau keloid hipertrofik selepas pembedahan.


8. Adakah busa silikon selamat?

Silikon secara kimia lengai dan kesan buruk dari penggunaan silikon dalam perubatan dan pembedahan jarang berlaku. Hasil kajian haiwan dengan silikon menunjukkan bahawa mereka tidak menyebabkan reaksi kulit atau keracunan sistemik. Buih silikon telah diluluskan untuk digunakan dalam pengurusan luka oleh badan pengawas di seluruh dunia.


9. Adakah terdapat literatur yang diterbitkan untuk menyokong penggunaan produk busa silikon?

a. Sejumlah makalah telah diterbitkan yang menggambarkan sifat silikon dan penggunaan pembalut busa silikon. Ini termasuk:

b. Dahlstrom KK. Pembalut getah silikon baru digunakan sebagai pembalut sementara sebelum cantuman kulit berpecah tertunda. Kajian secara rawak. Operasi Tangan Scand J Plast Reconstr Surg 1995; 29 (4): 325-27.

c. Dykes PJ, Heggie R, Hill SA. Kesan pelekat pelekat pada stratum korneum kulit. Penjagaan Luka Jurnal 2001; 10 (2): 7-10.

d. Dykes PJ, Heggie R. Hubungan antara kekuatan pengelupasan pelekat dan ketidakselesaan subjektif dalam subjek sukarelawan. Penjagaan Luka Jurnal 2003; 12 (7): 260-62.

e. Gotschall CS, Morrison MI, Eichelberger MR. Prospektif, kajian secara rawak mengenai keberkesanan Mepitel pada kanak-kanak dengan kulit kepala dengan ketebalan separa. Pemulihan J Burn Care 1998; 19 (4): 279-83

f. Mustoe TA, Cooter RD, Gold MH, Hobbs FDR, et al. Cadangan klinikal antarabangsa mengenai pengurusan parut. Pembedahan Plast Reconstr 2002; 110 (2): 560-71.

g. Platt AJ, Phipps A, Judkins K. Kajian perbandingan pembalut jaring silikon dan kasa parafin di laman cantuman kulit. Luka bakar 1996; 22 (7): 543-45

h. Meaume S, Van De Looverbosch D, Heyman H, Romanelli M, Ciangherotti A, Charpin SA. Kaji untuk membandingkan pembalut busa silikon pelekat diri baru dengan pembalut polimer pelekat diri pada ulser tekanan Tahap II. Pengurusan Luka Ostomi 2003; 49 (9): 44-51.

i. Vloemans AF, Kreis RW. Pembetulan cantuman kulit dengan pembalut getah silikon baru (Mepitel). Operasi Tangan Scand J Plast Reconstr Surg 1994; {{1}} (1): 75-76.

j. Williams C. Mepitel. Jururawat Br J 1995; {{1}}} (1): 5 1 - 52, 54-55.

k. Young M, Robbie J. Kajian kes: penggunaan Mepitel dan Mepilex. Pengurusan kaki diabetes: panduan untuk penilaian dan pengurusan ulser kaki diabetes. Kaki Diabetes 2002; 5 (3): Tambahan.