Pemilihan alginate cuci luka selepas pembedahan perianal

- Feb 20, 2019-

Dubur fistula dan perianal nanah adalah penyakit perianal paling biasa dan lazim dalam dubur, dan kerana particularity struktur fisiologi dubur, luka dubur tempatan dibuka selepas pembedahan perianal. Terdedah kepada pencemaran faecal dan jangkitan, penyembuhan adalah perlahan. Edaran darah tempatan perianal melimpah, luka yang terdedah kepada hemorrhage, exudate ini adalah banyak, menjejaskan penyembuhan luka, jadi ia adalah sangat penting untuk memilih persalinan yang sesuai untuk perubahan perubatan tempatan.

Kaedah tradisional termasuk duduk mandian, membentang ' proposal ', pemadat membentang ' proposal ' dan lain-lain kaedah, memainkan peranan dietari mampatan tempatan. Walau bagaimanapun, kaedah ini mempunyai Padang panjang, penyakit dan membentang ' proposal ' dan cuci luka lain mempunyai terhad penyerapan dan kapasiti resapan, dimasukkan ke dalam luka cepat kering, sekali lagi apabila menukar ubat akan memburukkan lagi kesakitan dan semula kecederaan pesakit. dan membentang ' proposal ' persalinan pemadat luka pesakit akan muncul semangat perasaan dan rasa meningkat, mengakibatkan ketidakselesaan pesakit.

Alginate persalinan-bulu adalah sejenis berpakaian basah, yang digunakan dalam kudis tekanan, pemadat sinus dan fistula dubur selepas operasi. Kerana perianal subcutaneous saraf dan saluran darah yang agak kaya, jadi sakit postoperative adalah lebih sensitif, persalinan alginate boleh membuat luka dalam persekitaran yang lembap, mengurangkan rangsangan daripada hujung saraf, dengan itu mengurangkan kesakitan tempatan.

1

Basah persekitaran adalah kondusif kepada pembentukan sel-sel epitelium luka, supaya luka tidak pergi melalui proses scab am dan penyembuhan semulajadi, dan kelajuan penyembuhan adalah 1 kali kali lebih cepat berbanding persekitaran kering. Elakkan pendedahan hujung saraf luka, dehidrasi dan rangsangan daripada bahan-bahan keradangan yang tertentu, untuk mencapai kesan kelegaan sakit, jadi penggantian alginate persalinan-bulu apabila pesakit mempunyai sakit dan tiada luka yang melekit. Persekitaran yang basah juga boleh mengekalkan survival sel, membolehkan mereka untuk melepaskan faktor-faktor pertumbuhan dan mengawal dan merangsang percambahan sel.

Alginate persalinan-bulu memisahkan sodium alginate daripada alga coklat asli tulen, dan gentian alginate kalsium akan dibuat oleh tekstil yang basah. Ianya kaya dengan mannose Asetaldehid dan kalsium ion, melalui penggantian lengkap ion-ion kalsium-natrium, pembentukan gel lembap. Bahan ini separa pepejal, serupa dengan gel, mengasingkan luka dari dunia luar dan membentuk persekitaran yang tertutup, atmosfera oksigen. Alginate persalinan-The gel yang dibentuk oleh bulu yang boleh mencegah dehidrasi luka, luka pembentukan lapisan permukaan gel, luka mempunyai kesan berterusan debridement, diletakkan di dalam luka selepas luka bakteria, mikroorganisma dan tisu necrotic cepat adsorbed, dikunci dalam gam. Mengurangkan rangsangan membuang air besar, bertindak sebagai kuarantin yang najis, dan mengelakkan kemungkinan dua jangkitan. Pada masa yang sama, alginate persalinan-bulu membuat luka yang mengekalkan kelembapan dan suhu, untuk penyembuhan luka untuk mewujudkan microenvironment yang baik, untuk menggalakkan penyembuhan luka awal tertentu.

Alginate The berpakaian jalur dilindungi luka selepas hubungan dengan resapan luka, melalui Pertukaran ion untuk alginate kalsium tidak larut ke larut sodium alginate, disebabkan oleh pengeluaran ion-ion kalsium, sebagai faktor pembekuan menyertai dietari, kelajuan sehingga kelajuan dietari. Oleh itu, berpakaian alginate digunakan untuk mempunyai saliran yang baik hemostatic selepas operasi. Kedua, prestasinya serapan yang baik, boleh menyerap sendiri berat 17 - 20 kali jumlah resapan.

Untuk meringkaskan, alginate persalinan-bulu dalam dubur pemadat boleh mencapai fungsi hemostatic yang baik dan Saliran sambil mempercepatkan masa penyembuhan luka. Dengan kursus pendek rawatan, kesan penyembuhan yang baik, cepat penyembuhan dan sebagainya, persalinan alginate digunakan dalam rawatan postoperative nanah perianal memenuhi tinggi dan mudah diterima oleh pesakit-pesakit.