Pemerhatian terhadap kesan aplikasi alginate dalam abses perianal

- Mar 06, 2019-

Anus fistula dan abses perianal adalah penyakit perianal yang paling biasa dan umum dalam dubur, dan disebabkan oleh kekhususan struktur fisiologi dubur, luka anus tempatan dibuka selepas pembedahan perianal. Dangkal kepada pencemaran kotoran dan jangkitan, penyembuhan adalah perlahan.

Peredaran darah tempatan perianal banyak, luka mudah terdedah kepada perdarahan, eksudat banyak, mempengaruhi penyembuhan luka, jadi sangat penting untuk memilih pakaian alginate yang sesuai untuk perubahan ubat-ubatan tempatan. Kaedah tradisional termasuk mandi duduk, kasa, pemadat kasa dan kaedah lain, memainkan peranan hemostasis mampatan tempatan. Walau bagaimanapun, kaedah ini mempunyai jangka panjang penyakit, dan kain kasa dan lain-lain pakaian mempunyai penyerapan terhad dan kapasiti resapan, dimasukkan ke dalam luka dengan cepat kering, sekali lagi apabila menukar ubat akan memperburuk kesakitan dan kecederaan semula pesakit. dan pesakit kasa pasir pembalut kasa akan muncul rasa rasa yang kuat dan rasa meningkat, menyebabkan ketidakselesaan pesakit. Alginate Dressing-wool adalah sejenis pakaian basah, yang digunakan dalam tekanan luka, sinus dan fistula anus selepas operasi. Kerana saraf subkutaneus dan saluran darah perianal agak kaya, jadi sakit postoperative lebih sensitif, alginate berpakaian dapat membuat luka dalam persekitaran lembap, mengurangkan rangsangan endapan saraf, sehingga mengurangi rasa sakit setempat.

1

Persekitaran basah kondusif untuk pembentukan sel-sel epitel luka, supaya luka tidak melalui proses kudung umum dan penyembuhan semulajadi, dan kelajuan penyembuhan adalah 1 kali lebih cepat daripada persekitaran kering. Elakkan pendedahan ujung saraf luka, dehidrasi dan rangsangan bahan-bahan radang tertentu, untuk mencapai kesan penyembuhan rasa sakit, jadi penggantian bulu-bulu alginat apabila pesakit tidak mengalami sakit dan tiada luka yang melekit.

Persekitaran basah juga boleh mengekalkan kelangsungan hidup sel, membolehkan mereka melepaskan faktor pertumbuhan dan mengawal selia dan merangsang pertumbuhan sel. Alginate dressing-wool memisahkan natrium alginat dari alga coklat semulajadi tulen, dan serat kalsium alginat dibuat oleh tekstil basah. Ia kaya dengan mannose acetaldehyde dan ion kalsium, melalui penggantian lengkap ion kalsium-sodium, pembentukan gel lembap. Bahan separa pepejal, sama dengan gel, mengasingkan luka dari dunia luar dan membentuk persekitaran oksigen yang tertutup, atmosfera. Alginate Dressing-Gel yang dibentuk oleh bulu boleh mengelakkan dehidrasi luka, pembentukan lapisan gel permukaan luka, luka mempunyai kesan debridement yang berterusan, diletakkan di dalam luka selepas bakteria luka, mikroorganisma dan tisu nekrotik cepat terserap, terkunci dalam gam. Mengurangkan rangsangan pembiakan, bertindak sebagai kuarantin najis, dan mengelakkan kemungkinan dua jangkitan.

Pada masa yang sama, alginate dressing-wool menjadikan luka itu mengekalkan kelembapan dan suhu tertentu, untuk penyembuhan luka untuk mewujudkan persekitaran mikro yang baik, untuk mempromosikan penyembuhan luka awal. Alginate dressing-Strip menutupi luka selepas bersentuhan dengan resapan luka, melalui pertukaran ion ke kalsium alginat yang tidak larut menjadi natrium alginat larut, kerana pembebasan ion-ion kalsium, sebagai faktor pembekuan untuk mengambil bahagian dalam hemostasis, mempercepatkan kelajuan hemostasis . Oleh itu, alginate dressing digunakan untuk mempunyai saliran hemostatic yang baik selepas operasi.

Kedua, prestasi penyerapannya adalah baik, dapat menyerap berat badan sendiri sebanyak 17-20 kali jumlah resapan.

Alginate Dressing in Anus fistula Untuk meringkaskan, alginate dressing-wool dalam pemadat anus dapat mencapai fungsi hemostatic dan saliran yang baik sambil mempercepatkan masa penyembuhan luka.

Dengan rawatan jangka pendek, kesan pengambilan yang baik, penyembuhan cepat dan sebagainya, alginate dressing digunakan dalam rawatan selepas operasi abses perianal dengan keselesaan tinggi dan mudah diterima oleh pesakit.