Rawatan ulser kaki

- Jan 07, 2021-

Dengan rawatan yang sesuai, kebanyakan ulser kaki vena sembuh dalam 3 hingga 4 bulan.

Rawatan harus selalu dilakukan oleh profesional kesihatan yang terlatih dalam terapi mampatan untuk ulser kaki. Ini biasanya akan menjadi amalan atau jururawat daerah.


Membersihkan dan membersihkan ulser

Langkah pertama adalah membuang serpihan atau tisu mati dari ulser dan memakai pembalut yang sesuai. Ini memberikan keadaan terbaik untuk ulser sembuh.

Gaun tidak melekit yang sederhana akan digunakan untuk menggayakan ulser anda. Ini biasanya perlu diubah seminggu sekali.

Ramai orang mendapati mereka dapat menguruskan pembersihan dan pemakaian ulser mereka sendiri di bawah pengawasan jururawat.


Pemampatan

Untuk meningkatkan peredaran urat di kaki anda dan merawat bengkak, perawat anda akan menggunakan pembalut mampatan yang kuat pada kaki yang terkena.

Pembalut ini dirancang untuk menekan kaki anda dan mendorong darah mengalir ke atas ke jantung anda.

Terdapat banyak jenis stoking elastik pembalut yang digunakan untuk merawat ulser kaki vena, yang mungkin dibuat dalam 2, 3 atau 4 lapisan yang berlainan.

Pemakaian pembalut mampatan adalah prosedur yang mahir dan hanya boleh dilakukan oleh kakitangan kesihatan yang terlatih.

Pembalut diganti seminggu sekali, ketika berpakaian diganti.

Apabila pembalut mampatan pertama kali digunakan pada ulser yang tidak sihat,&# 39 biasanya menyakitkan.

Sebaiknya, anda harus mempunyai ubat penghilang rasa sakit alternatif yang ditetapkan oleh doktor anda.

Rasa sakit akan berkurang setelah ulser mulai sembuh, tetapi ini boleh memakan masa hingga 10 hingga 12 hari.

Penting untuk memakai pembalut mampatan anda seperti yang diarahkan. Sekiranya anda mempunyai masalah, biasanya lebih baik menghubungi jururawat anda daripada cuba membuangnya sendiri.

Sekiranya pembalut mampatan terasa sedikit terlalu ketat dan tidak selesa di tempat tidur pada waktu malam, bangun untuk berjalan kaki biasanya akan membantu.

Tetapi anda' saya perlu memotong pembalut jika:

● anda mengalami kesakitan teruk di bahagian depan pergelangan kaki anda

● anda mengalami kesakitan teruk di bahagian atas kaki anda

● jari kaki anda menjadi biru dan bengkak

Sebaik sahaja anda menanggalkan pembalut, pastikan kaki anda tetap tinggi dan hubungi doktor atau jururawat anda secepat mungkin.

Di beberapa klinik, pasukan pakar menggunakan alternatif baru untuk pembalut mampatan, seperti stoking khas atau alat pemampat lain.

Ini mungkin tidak tersedia di setiap klinik, tetapi boleh mengubah cara rawatan ulser pada masa akan datang.

Pakar anda akan dapat memberi nasihat kepada anda sama ada pendekatan lain dapat membantu anda.


Merawat gejala yang berkaitan

Bengkak di kaki dan pergelangan kaki

Ulser kaki vena sering disertai dengan pembengkakan kaki dan pergelangan kaki (edema), yang disebabkan oleh cecair. Ini dapat dikawal dengan pembalut mampatan.

Menjaga kaki anda diangkat apabila mungkin, idealnya dengan jari kaki di atas pinggul anda, juga akan membantu mengurangkan bengkak.

Anda harus meletakkan beg pakaian, kusyen sofa atau baji busa di bawah bahagian bawah tilam anda untuk membantu menjaga kaki anda diangkat semasa anda tidur.

Anda juga harus tetap aktif semaksimal mungkin dan berhasrat untuk meneruskan aktiviti normal anda.

Latihan yang kerap, seperti berjalan kaki setiap hari, akan membantu mengurangkan bengkak kaki.

Tetapi anda harus mengelakkan duduk atau berdiri dengan kaki ke bawah. Anda harus mengangkat kaki sekurang-kurangnya setiap jam.

Kulit gatal

Sebilangan orang yang mengalami ulser kaki vena mengalami ruam pada kulit yang bersisik dan gatal.

Ini sering disebabkan oleh eksim varikos, yang dapat dirawat dengan pelembap (emolien) dan kadang-kadang krim atau salap kortikosteroid ringan.

Kes yang jarang berlaku, anda mungkin perlu dirujuk ke pakar dermatologi (pakar kulit) untuk rawatan.

Kulit gatal juga kadang-kadang disebabkan oleh reaksi alergi terhadap pembalut atau krim yang digunakan oleh jururawat anda. Sekiranya ini berlaku, anda mungkin perlu diuji alahan.

Penting untuk mengelakkan calar pada kaki jika terasa gatal kerana ini boleh merosakkan kulit dan boleh menyebabkan ulser.


Menjaga diri anda semasa rawatan

Nasihat berikut dapat membantu ulser anda sembuh dengan lebih cepat.

● Cuba untuk tetap aktif dengan berjalan dengan kerap. Duduk dan berdiri diam tanpa mengangkat kaki boleh menyebabkan ulser dan pembengkakan kaki vena menjadi lebih teruk.

● Setiap kali anda' duduk atau berbaring, pastikan kaki anda terjejas tinggi.

● Latih kaki secara berkala dengan menggerakkan kaki ke atas dan ke bawah, dan memutarnya di pergelangan kaki. Ini dapat membantu mendorong peredaran yang lebih baik.

● Sekiranya anda mempunyai berat badan berlebihan, cuba kurangkan berat badan anda dengan diet sihat dan bersenam secara teratur.

● Berhenti merokok dan kurangkan pengambilan alkohol anda. Ini dapat membantu ulser sembuh lebih cepat.

● Berhati-hatilah untuk tidak mencederakan kaki anda yang terkena, dan memakai kasut yang selesa dan sesuai.

Anda mungkin juga berguna untuk menghadiri kelab kaki sihat tempatan, seperti yang disediakan oleh Yayasan Legind Legay Lindsay, untuk mendapatkan sokongan dan nasihat.


Merawat ulser yang dijangkiti

Ulser kadang-kadang menghasilkan sejumlah besar pelepasan dan menjadi lebih menyakitkan. Mungkin ada juga kemerahan di sekitar ulser.

Gejala ini dan merasa tidak sihat adalah tanda jangkitan.

Sekiranya ulser anda dijangkiti, ia harus dibersihkan dan berpakaian seperti biasa.

Anda juga mesti mengangkat kaki anda sepanjang masa. Anda' Saya akan diberi kursus antibiotik selama 7 hari.

Tujuan rawatan antibiotik adalah membersihkan jangkitan. Tetapi antibiotik tidak menyembuhkan bisul dan hanya boleh digunakan dalam jangka pendek untuk merawat ulser yang dijangkiti.