Bagaimana, Kapan, dan Mengapa Madu Digunakan untuk Rawatan Luka

- Apr 10, 2020-

Bagaimana madu digunakan pada luka?

Orang telah menggunakan madu selama ribuan tahun untuk penyembuhan luka. Walaupun sekarang kita mempunyai pilihan penyembuhan luka yang sangat efektif, madu mungkin masih baik untuk menyembuhkan luka tertentu.

Madu mempunyai sifat antibakteria dan keseimbangan pH yang unik yang mendorong oksigen dan penyembuhan senyawa ke luka.

Sebelum anda memasuki kabinet, ketahui bahawa profesional rawatan luka menggunakan madu bermutu perubatan untuk menyembuhkan luka kronik dan kecederaan lain.

Baca terus untuk maklumat lebih lanjut mengenai masa yang betul dan salah untuk menggunakan penyembuhan luka.


Adakah madu berkesan untuk penyembuhan?

Madu adalah zat manis dan sirup yang terbukti mempunyai komponen bioaktif yang dapat membantu menyembuhkan luka.

Menurut tinjauan literatur yang diterbitkan dalam jurnalWounds, madu menawarkan faedah berikut dalam penyembuhan luka:

·PH asid mendorong penyembuhan.Madu mempunyai pH berasid antara 3. 2 dan 4. 5. Ketika digunakan pada luka, pH berasid mendorong darah melepaskan oksigen, yang penting untuk penyembuhan luka. PH berasid juga mengurangkan kehadiran zat yang disebut protease yang mengganggu proses penyembuhan luka.

·Gula mempunyai kesan osmotik.Gula yang terdapat secara semula jadi dalam madu mempunyai kesan mengeluarkan air dari tisu yang rosak (dikenali sebagai kesan osmotik). Ini mengurangkan pembengkakan dan mendorong aliran limfa untuk menyembuhkan luka. Gula juga mengeluarkan air dari sel bakteria, yang dapat membantu mencegahnya membiak.

·Kesan antibakteria.Madu terbukti mempunyai kesan antibakteria pada bakteria yang biasanya terdapat pada luka, seperti Staphylococcus aureus yang tahan methicillin (MRSA) dan Enterococci yang tahan vancomycin (VRE). Sebahagian dari rintangan ini mungkin melalui kesan osmotiknya.

Sebilangan besar profesional perubatan menggunakan jenis madu tertentu pada luka yang disebut Manuka madu. Madu ini berasal dari pokok Manuka. Manuka madu unik kerana mengandungi sebatian metilglyoksal. Sebatian ini bersifat sitotoksik (membunuh bakteria) dan merupakan molekul kecil yang lebih mudah masuk ke dalam kulit dan bakteria.


Madu dan jenis luka

Pakar penyembuhan luka telah menggunakan madu untuk merawat jenis luka berikut:

oboil

terbakar

luka dan ulser

resdung opilonidal

ulser kaki ketuhar dan diabetes

Penyelidik telah melakukan pelbagai kajian mengenai keberkesanan madu sebagai rawatan untuk pelbagai luka. Cochrane ReviewTrusted Source menerbitkan tinjauan literatur berskala besar mengenai 26 ujian klinikal seperti itu, yang merangkumi 3, { {3}} jumlah peserta.

Para penyelidik menyimpulkan bahawa madu nampaknya membantu menyembuhkan luka bakar separa ketebalan dan luka pasca operasi yang dijangkiti lebih baik daripada banyak rawatan konvensional. Namun, tidak ada kajian berskala besar dan berkualiti tinggi yang cukup untuk membuat cadangan untuk jenis luka yang lain.


Bagaimana anda menggunakan madu untuk luka?

Sekiranya anda mempunyai luka atau luka bakar yang tidak sembuh, penting untuk berjumpa doktor sebelum menggunakan madu pada luka. Tanya doktor jika madu ada kemungkinan untuk rawatan.

Untuk luka yang teruk, sebaiknya doktor atau jururawat yang merawat luka menunjukkan kepada anda cara menggunakan madu pada kali pertama. Ini kerana jumlah madu dan cara pemakaiannya dapat memberi kesan seberapa berkesan penyembuhan luka.


Petua untuk menggunakan madu pada luka

Sekiranya anda menggunakan madu pada luka di rumah, berikut adalah beberapa petua umum untuk digunakan.

· Sentiasa mulakan dengan tangan dan aplikator yang bersih, seperti kasa steril dan hujung kapas.

· Sapukan madu pada pembalut terlebih dahulu, kemudian sapukan pembalut pada kulit. Ini membantu mengurangkan kekacauan madu apabila disapukan terus ke kulit. Anda juga boleh membeli pembalut yang diresapi dengan madu. Pengecualian adalah, jika anda mempunyai tempat tidur yang dalam, seperti abses. Madu harus memenuhi tempat tidur luka sebelum pembalut disapu.

· Letakkan pakaian bersih dan kering di atas madu. Ini boleh menjadi kain kasa steril atau pembalut pelekat. Pembalut anklusif adalah yang terbaik daripada madu kerana madu tidak akan keluar.

· Ganti pembalut ketika saliran dari luka melembapkan pembalut. Ketika madu mula menyembuhkan luka, perubahan berpakaian kemungkinan akan kurang kerap.

· Basuh tangan anda setelah membalut luka.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai penggunaan madu pada luka anda, segera berjumpa doktor.


Reaksi alahan

Tanda-tanda anda mungkin mengalami reaksi alergi terhadap madu termasuk:

·pening

· Pembengkakan yang melampau

·loya

· Menyengat atau membakar selepas aplikasi topikal

· Kesukaran bernafas

· Muntah

Sekiranya anda mengalami gejala ini, bersihkan kulit madu anda dan dapatkan rawatan perubatan. Jangan gunakan madu lagi sehingga anda berjumpa doktor.


The takeaway

Madu bermutu perubatan pada luka terbukti dapat membantu orang yang mengalami luka kronik dan tidak sembuh. Madu perubatan mempunyai sifat anti-bakteria, anti-radang, dan juga anti-bau yang dapat membantu orang yang mengalami luka kronik.

Anda harus selalu berjumpa dengan doktor mereka sebelum menggunakan jenis madu ini untuk memastikan ia selamat digunakan pada luka.

RujukanforHealthline