Bagaimana madu digunakan pada luka?

- Dec 21, 2020-

Orang telah menggunakan madu selama beribu-ribu tahun untuk penyembuhan luka. Walaupun kita kini mempunyai pilihan penyembuhan luka yang sangat berkesan, madu mungkin masih baik untuk menyembuhkan luka tertentu.

Madu mempunyai sifat antibakteria dan keseimbangan pH unik yang menggalakkan sebatian oksigen dan penyembuhan kepada luka.
Sebelum anda sampai ke kabinet anda, ketahui bahawa profesional penjagaan luka menggunakan madu gred perubatan untuk menyembuhkan luka kronik dan kecederaan lain.
Baca terus untuk maklumat lanjut mengenai masa yang betul dan salah untuk menggunakan madu untuk penyembuhan luka.


Adakah madu berkesan untuk sembuh?
Madu adalah bahan manis, sirap yang telah ditunjukkan mempunyai komponen bioaktif yang boleh membantu menyembuhkan luka.
Menurut ulasan sastera yang diterbitkan dalam jurnal Luka, madu menawarkan faedah berikut dalam menyembuhkan luka:
●PH berasid menggalakkan penyembuhan.Madu mempunyai pH berasid antara 3.2 dan 4.5. Apabila digunakan untuk luka, pH berasid menggalakkan darah untuk melepaskan oksigen, yang penting untuk penyembuhan luka. PH berasid juga mengurangkan kehadiran bahan yang dipanggil proteases yang menjejaskan proses penyembuhan luka.
●Gula mempunyai kesan osmotik.Gula secara semulajadi hadir dalam madu mempunyai kesan lukisan air daripada tisu yang rosak (dikenali sebagai kesan osmotik). Ini mengurangkan bengkak dan menggalakkan aliran limfoman untuk menyembuhkan luka. Gula juga menarik air daripada sel-sel bakteria, yang boleh membantu menjaga mereka daripada membiak.
●Kesan antibakteria.Madu telah terbukti mempunyai kesan antibakteria terhadap bakteria yang biasanya terdapat dalam luka, seperti methicillin-tahan Staphylococcus aureus (MRSA) dan vancomycin-tahan Enterococci (VRE). Sebahagian daripada rintangan ini mungkin melalui kesan osmotiknya.


Kebanyakan profesional perubatan menggunakan jenis madu tertentu pada luka yang dipanggil madu Manuka. Madu ini datang dari pokok Manuka. Madu Manuka adalah unik kerana ia mengandungi methylglyoxal sebatian. Sebatian ini adalah cytotoxic (membunuh bakteria) dan molekul kecil yang boleh melewat lebih mudah ke dalam kulit dan bakteria.


Madu dan jenis luka
Profesional penyembuhan luka telah menggunakan madu untuk merawat jenis luka berikut:
○ bisul
○ terbakar
○ luka dan ulser yang tidak sihat
○ sinus pilonidal
○ ulser kaki venous dan kencing manis
Penyelidik telah menjalankan pelbagai kajian mengenai keberkesanan madu sebagai rawatan untuk pelbagai luka. Cochrane ReviewTrusted Source menerbitkan kajian kesusasteraan berskala besar 26 ujian klinikal tersebut, yang merangkumi 3,011 peserta jumlah.
Para penyelidik menyimpulkan bahawa madu nampaknya membantu menyembuhkan luka separa ketebalan dan luka pasca-operasi yang dijangkiti lebih baik daripada banyak rawatan konvensional. Walau bagaimanapun, tidak ada kajian berskala besar, berkualiti tinggi untuk membuat cadangan secara konklusif untuk jenis luka lain.


Bagaimana anda memohon madu untuk luka?
Jika anda mengalami luka atau melecur yang tidak akan sembuh, penting untuk memeriksa dengan doktor sebelum menggunakan madu pada luka. Tanya doktor jika madu adalah kemungkinan untuk rawatan.
Untuk luka yang teruk, sebaiknya doktor atau jururawat penjagaan luka menunjukkan kepada anda bagaimana untuk memohon madu kali pertama. Ini adalah kerana jumlah madu dan cara berpakaian digunakan boleh memberi kesan seberapa berkesan luka-penyembuhan akan.