Terbakar Pertama dan Kedua

- Oct 28, 2019-

Pakar penjagaan kesihatan menghadapi masalah membakar populasi pesakit mereka dengan kerap, dan mesti dapat membezakan antara jenis luka bakar, serta tahu bagaimana untuk merawat kecederaan pembakaran menggunakan standard amalan semasa. Berikut adalah gambaran keseluruhan luka bakar pertama dan kedua, termasuk patofisiologi dan rawatan.

Pertama Gelap Terbakar

Ijazah pertama terbakar, sering dirujuk sebagai luka bakar cetek, hanya mempengaruhi epidermis atau lapisan paling luar kulit. Mereka kering, merah dan boleh menjadi sangat menyakitkan. Apabila disentuh, kulit yang dibakar secara dangkal akan berair. Epidermis yang cedera akan hilang selepas beberapa hari. Luka bakar ini biasanya sembuh dengan cepat dan tidak menyebabkan parut.

Luka bakar pertama tidak dianggap luka terbuka; oleh itu, mereka tidak memerlukan pembalut. Memampatkan sejuk boleh memberikan sedikit kelegaan dari kesakitan. Di samping itu, pelembap boleh meningkatkan keselesaan. Analgesik mungkin diperlukan untuk pesakit yang mengalami kecederaan derajat pertama. Sesetengah pesakit mungkin memerlukan rawatan secara ringkas untuk mengawal kesakitan. Antimikrobial tidak diperlukan untuk membakar tahap pertama. Pesakit boleh dinasihatkan untuk memohon pelembap yang mengandungi blok matahari ke kawasan yang dibakar (s) sehingga luka bakar sembuh sepenuhnya.

Kedua Gelap Terbakar

Burns degree kedua, juga dirujuk sebagai luka bakar separa ketebalan, dibahagikan kepada dua kategori:

· Luka bakar sebahagian cetek - luka terbakar ini melibatkan epidermis dan dermis. Dermis hanya terlibat secara dangkal. Luka terbakar tahap kedua adalah lembap dan merah. Mungkin terdapat pembentukan padu. Luka bakar ini sangat menyakitkan kerana hakikat bahawa ujung saraf utuh tetapi terdedah kerana kehilangan epidermis. Tudung boleh menyebabkan, tetapi secara amnya adalah minimum. Tebal separa dangkal cetek biasanya sembuh dalam kira-kira dua minggu.

· Ketebalan separa dalam terbakar - luka terbakar ini melibatkan epidermis dan memanjangkan sebahagian besar dermis. Mereka kurang merah dan kering berbanding luka derajat kedua yang dangkal. Mereka juga mungkin kurang menyakitkan. Luka bakar ini mungkin mengambil masa sebulan untuk menyembuhkan, dan parut boleh menjadi lebih luas.

Adalah penting untuk diingat bahawa luka bakar sering mengandungi campuran kedalaman bakar; oleh itu adalah mungkin bagi pesakit untuk mempunyai kawasan-kawasan kedua-dua tahap pertama dan kedua terbakar.