Perbincangan mengenai permohonan dan cara penetapan perubatan berpakaian telus dalam penetapan jarum intravena dalam

- Oct 10, 2018-

Penggunaan luas intravena kemasukan jarum mengurangkan kesakitan pesakit di satu pihak, dan meningkatkan kecekapan kerja kejururawatan di pihak yang lain. Walau bagaimanapun, jika kesilapan manipulasi tetap dari hasil berpakaian yang telus dalam penentuan jarum yang tidak betul dalam jarum yang merapu, ia akan mengurangkan keselesaan kulit pada tapak pembuluh darah perut di dalamnya, meningkatkan kos pesakit dengan kerap, dan menetapkan semula jarum yang tinggal dalam jangka pendek jangka panjang akan meningkatkan kesakitan pesakit dan membuang tenaga kerja jururawat.

Untuk mengurangkan kekerapan penggantian jarum dan jarum dalam, meningkatkan keselesaan pesakit dan meningkatkan kualiti keperawatan, penulis mengkaji kaedah tetap berpakaian telus dalam kumpulan, yang dilaporkan di bawah.

1.2 Kaedah 1.2.1 Kaedah pelaksanaan kaedah infusi ahli intravena anggota latihan bersatu, sering memasuki tusukan jarum suntikan, A, B, C, D kumpulan pesakit berpakaian telus (3 M) kaedah tetap untuk "Ketegangan paste + bentuk", "pes ketegangan + bentuk bukan plastik "," tampal bebas-tegang + bentuk "dan" tampal bebas ketegangan + bentuk bukan plastik. "Tampal bebas-tegangan merujuk kepada penggunaan jarum yang tetap tidak digunakan untuk mengelakkan ketegangan pakai, plastik merujuk kepada aplikasi yang ditetapkan, serta dengan secubit jarum tangan dan cincin jarum di dalamnya.

34

1.2.2 Kaedah penilaian membandingkan masa penggantian empat kumpulan pembalut (berlakunya cecair resin atau berpakaian pada titik punca diganti), masa pengekalan jarum dalam (rembesan serius titik tusukan, kemerahan yang serius dan bengkak dari titik tusukan, penyingkiran jarum dalam, paip pasang, eksudasi cecair, dll. Sistem dibahagikan dengan skor subjektif pesakit) dan sebagainya. Penggantian pakaian dan penggantian jarum yang ada di dalamnya dilakukan oleh jururawat di jabatan di bawah keadaan buta ganda.

Penggantian ke-1 masa berpakaian yang telus, penggantian masa jarum dalam dan keselesaan pesakit dikesan oleh penyiasat masing-masing.

1.2.3 Kaedah statistik menggunakan perisian SPSS13.0 untuk kemasukan data, penggunaan ujian F, pemeriksaan air Huai α = 0.05.

2 hasil empat kumpulan masa penggantian ganti, tinggal masa pengekalan jarum dan tusukan pesakit

Skor keselesaan tapak adalah seperti yang ditunjukkan dalam jadual 1.

3 Perbincangan mengenai 3.1 vena periferi yang berada di dalam jarum telus dengan latar belakang telus dengan statik Dengan mempopulerkan jarum pulsa yang tinggal, semakin banyak perhatian telah diberikan kepada masalah yang berkaitan dengan penggunaan jarum vena periferal periferal, seperti jenis berpakaian, tetap teknik berpakaian, kekerapan penggantian pakaian dan sebagainya, yang telah menjadi hotspot perbincangan. Jenis-jenis perut jarum periferal periferal adalah berbeza, tetapi yang paling biasa digunakan ialah pakaian yang telus. Penggunaan berpakaian telus adalah dengan berkesan membetulkan jarum periferal periferal dengan berkesan pada masa yang sama, dapat memerhatikan keadaan kulit pada tapak tusukan, agar dapat mencapai tujuan penahanan lama. Banyak kajian telah menyimpulkan bahawa masa pengekalan jarum perineum periferal perlu berada dalam lingkungan 96h [2] atau tidak lebih daripada 7d, sementara beberapa kajian menunjukkan bahawa tempoh masa pengekalan jarum periferal pernafasan tidak diperlukan, selagi tidak Komplikasi berlaku, masa pengekalan boleh dilanjutkan dengan sewajarnya [4].

Sepanjang tempoh ini, penetapan jarum yang berkesinambungan yang berkesan menjadi tumpuan perhatian, sementara teknik tetap pakaian berpakaian telus menjadi kunci. 3.2 Pergelaran telus menggunakan pelekat tanpa tegangan dan bentuk plastik kelebihan aplikasi untuk menjejaskan penyejatan peluh, mudah untuk menyebabkan dermatitis kenalan di kawasan persalinan [5]. Pemerhatian klinikal menunjukkan bahawa sebab utama penggantian berpakaian adalah pinggir berpakaian, rembesan titik tusuk, kemerahan dan pembengkakan tapak tusuk, yang terutama adalah pinggir berpakaian. Pekat tanpa ketegangan boleh membuat berpakaian telus dan kulit antara ketiadaan ketegangan, berpakaian telus dan kulit yang lebih kukuh, dan kulit menjadi paling dekat dengan keadaan semulajadi, mengurangkan ketidakselesaan, meningkatkan keselesaan tapak tisu pesakit. Keputusan kajian ini menunjukkan bahawa penggunaan pelekat tanpa ketegangan apabila berpakaian telus tetap berkesan dapat mengurangkan kadar crimping berpakaian, sehingga mengurangkan frekuensi penggantian berpakaian. Di samping itu, sebab-sebab utama penggantian jarum dalam adalah cecair resin di tapak tusuk, kemerahan mulut tusuk, tiub pasang, degasification, phlogistic, ekskasi cecair subkutan dan sebagainya, di antaranya proporsi cecair eksudasi dan resapan di tapak tusuk lebih besar. Tali jarum kateter yang berada di dalamnya dan pemegang jarum dibentuk, supaya jarum pengekalan dan lebih telus berpakaian lebih banyak pelekatan, memainkan kesan tetap yang lebih baik, mengurangkan kadar degasification dan rembesan tapak tusukan, dengan itu memanjangkan masa pengekalan memohon jarum. Sebab utama pengurangan keselesaan kulit di tapak tusukan adalah ketat kulit, kemerahan, bengkak, panas, sakit, gatal-gatal dan sebagainya. Kaedah perekat bebas-tegangan dan bentuk plastik digunakan untuk membuat tapak pelekat tidak ketat, yang berkesan meningkatkan keselesaan pesakit.

Keputusan kajian ini menunjukkan bahawa terdapat perbezaan yang signifikan secara statistik dalam masa penggantian, masa pengekalan dan keselesaan pesakit dari empat kumpulan (P <0.01), dan="" kumpulan="" c="" adalah="" jauh="" lebih="" baik="" daripada="" kumpulan="">

Untuk meringkaskan, teknik tetap vena periferal yang tinggal di dalam jarum telus jarum adalah untuk memilih bentuk pelekat + bebas tegang, yang boleh memanjangkan masa penggantian berpakaian secara berkesan, masa penggantian jarum yang tinggal, dan meningkatkan keselesaan kulit di tapak tusuk pesakit. Pembungkusan alginate, pembungkusan air koloid, pembalut anorektal, pembedahan kaki diabetik, pembedahan luka tekanan, pembalut piccost, pembalut hemostatik, pembedahan berpakaian berfungsi, pembalut luka, kulit buatan, berpakaian telus, jarum di dalam, pembedahan pembedahan, pembedahan bahagian caesar, pembedahan bahagian caesar , pelekat tali pusat bayi, pembalut anti-melekat, pakaian perisai, pakaian minimum invasif,

Anus-fistula berpakaian-yung Hing Medical