Bakar Gel

- Apr 30, 2020-

Burn gel adalah produk yang berguna untuk di mana sahaja terdapat kemungkinan kemalangan yang boleh merangkumi sebarang jenis luka bakar. Terdapat beratus-ratus jenama dan jenis gel bakar yang berbeza di pasaran, tetapi ada juga beberapa yang khusus untuk pelbagai jenis luka bakar. Sebagai contoh, beberapa jenis gel bakar khusus untuk rawatan luka bakar fosforus. Luka bakar ini jauh lebih bermasalah kerana zarah-zarah kecil fosfor dapat tersekat di kulit dan terus membakar walaupun setelah rawatan luka bakar biasa dilakukan.


Umumnya, semua gel bakar adalah bahan seperti gelatin yang mengandungi peratusan air yang tinggi bersama dengan bahan yang menenangkan dan menghilangkan rasa sakit. Ia bukan produk berasaskan minyak seperti Vaseline dan tidak meredakan luka bakar, melainkan membiarkan haba meresap ke dalam gel, menyejukkan dan melegakan kulit yang rosak dan membiarkan lapisan kelembapan pelindung daripada luka bakar. Ini membantu melindungi kawasan dari jangkitan bakteria sekunder dan juga mengurangkan rasa tidak selesa walaupun terdapat luka kecil. Secara amnya, kebanyakan gel terbakar dirancang untuk mengelakkan masalah yang mungkin diperlukan dengan ubat-ubatan yang mungkin diperlukan sekiranya rawatan perubatan mengikuti penggunaan gel. Ini bermaksud bahawa gel selamat digunakan tanpa sebarang komplikasi semasa anda tiba di bilik kecemasan.

Menggunakan gel bakar sangat mudah dan senang. Apabila luka bakar berlaku, langkah pertama yang paling penting adalah membilas luka bakar dengan larutan air jernih atau garam sehingga semua kotoran dan kotoran dikeluarkan dari kawasan tersebut. Dalam beberapa kes, dengan luka bakar kimia ada peraturan mengenai jangka waktu bilas, yang dapat mencapai hingga 15 minit sesuai dengan standard OSHA (Pentadbiran Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan). Di industri di mana bahan kimia digunakan prosedur untuk merawat jenis luka bakar tertentu serta stesen pembilasan luka bakar harus didirikan seperti yang diperlukan. Kaji prosedur ini secara berkala untuk memastikan bahawa semua kakitangan tahu apa yang harus dilakukan sekiranya berlaku luka bakar.

Setelah membilas kawasan luka bakar dengan betul, keringkan perlahan kulit per luka, atau kulit yang sihat, di sekitar luka bakar. Jangan cuba mengeluarkan kulit dari kawasan terbakar atau membuang serpihan yang kelihatan tersendat. Sapukan lapisan gel untuk menenangkan kulit yang terbakar, dan tutup dengan longgar dengan kain kasa aprotektif. Sekiranya luka bakar adalah kain kasa yang dalam digunakan di kedua-dua belah luka untuk mengelakkan penutup kasa menyentuh permukaan kulit yang cedera. Jangan tutup dengan berpakaian kedap udara atau gunakan pakaian penyerap pada luka bakar, ini akan mengeringkan kawasan tersebut dan menyebabkan komplikasi dan kesakitan tambahan.


Burn gel boleh digunakan untuk luka bakar kecil atau terbakar sinar matahari, walaupun kulit tidak terbuka dan tidak ada kerosakan pada kulit. Rawatan awal dengan ciri-ciri gel yang menenangkan, menyejukkan, dan menghidratkan akan membantu penyembuhan dan ketidakselesaan pesakit sehingga dia dapat mendapatkannya. ke hospital atau doktor.