Pemakaian alginate boleh digunakan dalam adegan tersebut.2

- Dec 28, 2018-

Luka hemostasis Kecederaan hemostasis pertolongan cemas adalah terutamanya kit pertolongan cemas, empat ikat kepala dan lain-lain pakaian kapas (seperti kapas, pembalut, kain kasa, dan lain-lain), hanya bergantung kepada tekanan fizikal untuk menghentikan pendarahan, kesan hemostasis tidak miskin, sering dengan bantuan tourniquet untuk mengawal pendarahan luka. Tanda-tanda perut alginat dalam pelbagai luka pembedahan terutama terdapat dalam tiga aspek: menyerap luka exudate, mempromosikan hemostasis, dan menyediakan persekitaran penyembuhan lembap untuk luka. Pada masa yang sama, pembalut alginat juga boleh melegakan kesakitan pada luka, dan dapat menyerap protease luka, mempercepat proses penyembuhan luka.

Apabila pakaian alginate digunakan untuk memotong kecederaan, luka tekanan dan luka berdarah di kawasan pemakanan, ion kalsium dalam serat ditukar dengan ion natrium dalam exudate luka untuk membentuk gel, dan apabila ion kalsium dikeluarkan, jisim pemasangan ion kalsium pada permukaan luka dapat mempercepatkan hemostasis luka.

Pemotongan pembedahan Pencairan lemak pemotongan secara langsung menjejaskan penyembuhan yang normal dari pemotongan dan pemulihan pasca operasi pesakit, dan memanjangkan masa kemasukan pesakit. Alginate Dressing mempunyai kesan yang baik terhadap rawatan cecair lemak cecair pembedahan. Alginate Dressing mempunyai penyerapan yang kuat, dan berpakaian mempunyai kesan debridement yang dapat diselesaikan sendiri, yang dapat mempercepat pembubaran dan penyingkiran tisu nekrosis luka dan berkesan mengawal cecair resapan. Gula alginate bukan sahaja dapat menyerap rembesan pada luka, tetapi juga menyerap dan mengunci bakteria dalam dan serpihan sel dalam gel, untuk mencapai peranan debridement yang cepat dan berkesan, persekitaran penyembuhan lembap dapat mempercepat pembentukan tisu granulasi, dan akhirnya mempercepat penyembuhan luka. Di samping itu, pakaian itu boleh dikeluarkan sepenuhnya, sambil melindungi pangkuan pemotongan itu tanpa menjejaskan tisu granulasi yang baru, yang bukan sahaja menggalakkan penyembuhan kepak itu tetapi juga mengurangkan kesakitan semasa perubahan ubat.

35

Pembedahan hidung Nasal tamponade adalah langkah tradisional Cina untuk merawat pendarahan hidung dan mencegah pendarahan, lekatan atau restenosis selepas pembedahan sinus hidung. Alginate berpakaian darah atau mulut garam natrium ke dalam bentuk gel, dengan biokompatibiliti yang baik dan hidrofilik, dapat menyerap sejumlah besar exudate, sambil mempromosikan tisu nekrotik, membersihkan luka, penyembuhan luka dipercepat dan perbaikan epitel, terutama pada hidung pembedahan boleh mempercepatkan melekat platelet dan sel darah merah, menggalakkan hemostasis, dan pembentukan koloid pada luka dapat mengurangkan kesakitan pesakit, sehingga sesuai untuk perawatan luka pembedahan hidung.

Hasil penggunaan klinikal alginate perubatan menunjukkan bahawa kurang pendarahan semasa pengisian dan pengekstrakan dapat mengurangkan nyeri hidung dan edema mukosa ringan setelah operasi.

Pembedahan Anus Fistula adalah kaedah utama untuk merawat fistula anus kompleks, dan penggantian luka selepas operasi fistula anus kompleks adalah kunci untuk memastikan kesan terapeutik. Kerana struktur fisiologi khas dubur, fenomena pendarahan dan rembesan luka selepas pembedahan perianal pada umumnya lebih, luka dubur tempatan terbuka, najis tercemar, jangkitan mudah terjadi, dan penyembuhan lambat. Pergigian alginat membentuk koloid berserabut selepas bersentuhan dengan exudate luka, menyerap cecair dan mengembang, membentuk bahan separa pepejal yang lembut, lembab, seperti gel pada luka, mengasingkan luka dari dunia luar, persekitaran oksigen atmosfera, mempercepatkan hiperplasia mikrovaskular neonatal, boleh mengekalkan persekitaran lembap yang luka, Meningkatkan keupayaan semula sel-sel epidermis, mempercepat pergerakan sel-sel epidermis, dan menggalakkan penyembuhan luka. Di samping itu, dengan rembesan ion natrium / kalsium pertukaran ion pada masa yang sama melepaskan ion kalsium, dengan fungsi hemostasis dipercepatkan.