Pembalut alginat dapat menyerap berat badan sehingga 20 kali ganda untuk penyembuhan luka yang optimum

- Aug 21, 2020-

Jenis luka yang teruk boleh mempengaruhi pesakit di tempat tidur, pesakit diabetes, atau mereka yang mengalami kekurangan vena kronik. Luka-luka ini, yang berkembang kerana aliran darah yang tidak mencukupi, memerlukan rawatan segera untuk mencegahnya daripada dijangkiti atau merosakkan tisu, tulang, atau otot kulit anda. Dalam kes yang teruk, gangren boleh masuk sekiranya bisul tidak dirawat. Luka seperti ulser tekanan, ulser diabetes, dan ulkus vena dapat dirawat dengan selamat dan berkesan dengan pembalut alginat.

Apa itu Berpakaian Alginat?

Alginat pembalut adalah produk penjagaan penyerap yang mengandungi serat natrium dan kalsium yang berasal dari rumput laut. Mereka datang dalam bentuk dressing rata yang dapat diletakkan di atas bisul terbuka dan dressing tali yang digunakan untuk membungkus luka, yang menyerap cairan dan mempromosikan penyembuhan dengan bisul tekanan, bisul kaki diabetes, atau bisul orvenous. Berpakaian individu mampu menyerap berat badan sehingga 20 kali ganda. Pembalut ini, yang mudah digunakan, membentuk bentuk luka, yang membantu memastikan bahawa mereka menyerap saliran luka dengan betul. Ini juga menjadikan pembalut ini sesuai untuk digunakan pada bisul di kawasan yang sukar digayakan, seperti tumit dan kawasan sakral.

Bagaimana Cara Berpakaian Alginat?

Pembalut alginat kering apabila pada mulanya diletakkan di atas luka terbuka dan menjadi lebih besar dan lebih menyerupai gel ketika menarik cecair. Ini membantu membersihkan luka, mencegahnya menjadi kering, dan melindunginya dari bakteria berbahaya, yang membantu menurunkan risiko jangkitan. Pembalut ini juga membantu mempromosikan pertumbuhan kulit baru semasa proses penyembuhan luka dengan memastikan kawasan luka tetap lembap. Ini mendorong pemisahan semula jadi melalui enzim, yang melengkapkan rawatan luka yang diberikan oleh pengamal rawatan luka dalam keadaan klinikal. Proses debridement menghilangkan kulit mati atau rosak, mempromosikan persekitaran luka yang lebih sihat yang membantu penyembuhan.

Pembalut alginat juga dapat membantu luka yang berdarah. Kalsium dalam pembalut ini menstabilkan aliran darah, yang memperlambat pendarahan.

Petua Menggunakan Pakaian Alginat

Perlu diingat bahawa pembalut alginat dirancang untuk digunakan pada penyaliran luka atau luka dengan jumlah cecair yang berlebihan. Mereka tidak boleh digunakan pada luka yang mempunyai saluran air yang sangat sedikit sehingga mereka dapat mengeringkannya, yang memperlambat proses penyembuhan. Walaupun pembalut alginat biasanya membuat luka lembab untuk penyembuhan lebih cepat, mereka perlu membentuk gel untuk melakukannya. Dalam beberapa kes, gel ini tidak terbentuk, yang meningkatkan risiko melekat pada kulit dan menyebabkan kerengsaan atau kerosakan.