Alginate persalinan untuk rawatan luka ulser tekanan

- Feb 22, 2019-

Ulser tekanan pementasan

Ⅰ tempoh: kulit sudah selesai, erythema muncul, selepas warna kulit seperti tidak boleh cepat kembali kepada normal, tetapi juga boleh muncul di bawah tekanan pemutihan tempatan, bengkak, haba, kemunculan simpulan keras atau sekaligus.

Peringkat Ⅱ: Epidermis, lebih mendalam dan bahagian mampatan dermis kulit merosakkan, ulser lebih cetek atau dimanifestasikan sebagai lepuh.

Ⅲ tempoh: seluruh lapisan kerosakan kulit, termasuk kerosakan subkutan atau nekrosis, boleh dilanjutkan untuk fascia yang lebih rendah, tetapi tidak menembusi. Ⅳ: kerosakan tisu, tisu nekrosis atau kerosakan tulang, tisu otot atau tendon, diiringi atau tidak disertakan dengan seluruh lapisan kulit kehilangan.

Peranan susunan kudis tekanan

1, perlahan seperti ulser lokasi tekanan;

2, boleh melambatkan berlakunya komplikasi yang berkaitan; 3, penggunaan sos untuk luka untuk mencipta suasana yang rendah-oksigen, sedikit masam, lembap, kondusif untuk luka penyembuhan.

1

Berpakaian klasifikasi

Filem nipis, air colloids, hydrogel, buih, garam alginate, biofilms, farmasi membran, getah silikon dan interaktif basah luka cuci luka, dan sebagainya.

Penggunaan susunan ulser tekanan kejururawatan kudis tekanan Ⅰ: telus filem nipis sos atau sos Koloidal nipis air disediakan. Tempoh ini tapak mampatan mempunyai gangguan peredaran darah sementara, Hipoksia tisu, dilatation reaktif arteri yang kecil, kesesakan tempatan, tetapi integriti kulit tidak dimusnahkan, perubahan boleh diterbalikkan, seperti menepati masa penyingkiran punca penyakit, boleh menghalang pembangunan kudis tekanan. Fasa ini memilih persalinan filem nipis atau colloid air nipis, yang dilekatkan ke tapak protrusion tulang untuk mengurangkan geseran mekanikal.

Di samping itu, berpakaian yang telus ini juga berguna untuk memerhati proses perubahan kudis tekanan. Tempoh Ⅱ kudis tekanan: boleh memilih kelas colloid air, buih berpakaian. Untuk bebas rosak tempatan kecil lepuh, anda boleh memilih pelekat luar persalinan yang telus. Bagi besar lepuh, boleh disucihama selepas tusukan mengepam, dengan berpakaian nipis air colloid atau berpakaian tampal luar filem.

Untuk luka dangkal dengan kerosakan Korteks separa, Pangkal luka yang merah dan resapan itu adalah kurang, buat masa ini tisu granulation mula untuk borang, dan berpakaian colloid nipis air yang boleh digunakan untuk tampal luar. Ⅲ-ⅳ kudis tekanan tempoh: pada masa ini luka mempunyai sejumlah besar resapan, rembesan purulent dan tisu necrotic, serius boleh menyebabkan sepsis. Sebelum menggunakan persalinan ini, doktor kompeten harus diminta untuk menentukan sama ada debridement pertama yang diperlukan berdasarkan jumlah tisu necrotic. Pangkal luka carrion hitam atau kuning, tolak resapan, lebih kering, anda boleh memilih kelas Hydrogel, seperti gam debridement, pembubaran, tisu nekrosis, mencapai peranan debridement diri membubarkan yang lembab.

Apabila terdapat tanda-tanda jangkitan luka, resapan merah, bengkak, Panas, sakit, peningkatan, bau darah periferi leukocytes meningkat, boleh mengikut arahan doktor untuk meninggalkan spesimen ujian, dan mengikut rawatan ubat-ubatan doktor.

Langkah berjaga-jaga bila menggunakan berpakaian dalam

1, air colloid berpakaian tidak disyorkan untuk jangkitan yang teruk, tulang tendon pendedahan dan resapan banyak luka;

2, air colloid persalinan dan resapan luka selepas hubungan bentuk jel, apabila membuka luka rawatan luka boleh dilihat sama seperti bahan-bahan purulent, disertai dengan bau yang khas, kadang-kadang penampilan perubahan warna yang boleh dilihat dan fenomena pengembangan, yang berpakaian itu sendiri penting dan exudate penguraian protein daripada pembentukan bersama bahan dan bau;

3, dangkal ke seluruh lapisan kerosakan yang luka, Terdapat sejumlah besar exudate luka, rongga dan sinus, jangkitan dan pendarahan luka boleh cuci luka alginate digunakan, tetapi peguam bela bagi luka kering dan scab luka;

4, overgrowth granulation tisu dan sejumlah besar resapan digulungkan, boleh memilih buih yang berpakaian, penggunaan kapasiti penyerapan resapan yang kuat untuk mengekalkan tempatan lembap Kering, dengan menggunakan bandages yang anjal untuk menghalang hyperplasia tisu granulation; 5, pastikan luka kering dan lembap sekitar kulit, untuk mengelakkan berlebihan penggantian kerap berpakaian memberi kesan pembaikan luka; Ia perlu juga berdasarkan pada penggredan kudis tekanan, saiz luka, ketiadaan jangkitan, jumlah pengeluaran, darjah kesakitan, keadaan kulit sekitarnya, kedudukan pesakit, dll, memilih jenis sos.