Kelebihan dan kekurangan pelbagai pakaian perubatan

- Oct 08, 2018-

Perbanan perubatan adalah barang yang digunakan untuk membungkus luka untuk menutupi bahan perubatan yang meliputi luka, luka, atau kecederaan lain.

Dengan kajian mendalam mengenai patofisiologi proses penyembuhan luka, pemahaman orang mengenai proses penyembuhan luka lebih dan lebih mendalam, yang membawa kepada penambahbaikan yang berterusan dan perkembangan pakaian luka.

Pertama, berpakaian pasif

Pasif menutupi luka dan menyerap exudate, seperti kasa semula jadi, tikar kapas dan sebagainya.

Kasa semula jadi Ini adalah jenis pakaian yang paling awal dan paling luas digunakan.

Kelebihan utamanya ialah:

1, penyerapan luka exudate yang kuat dan pesat

2. Ekonomi bahan

3, proses produksi dan pemprosesan adalah mudah

Kelemahan utama adalah:

1, kebolehtelapannya terlalu tinggi, mudah untuk membuat dehidrasi luka

2, melekat pada luka, penggantian yang disebabkan oleh kerosakan semula mekanikal

3, mikroorganisma alam sekitar luaran mudah dilalui, peluang jangkitan silang tinggi 4, dos, penggantian yang kerap, kesakitan masa dan kesakitan pesakit

Ii. Jenis Interaksi Pembungkusan Terdapat banyak bentuk interaksi antara pakaian dan luka, seperti menyerap exudate dan menjaga gas sebagai pertukaran, dengan itu mewujudkan persekitaran yang ideal untuk penyembuhan, menghalang struktur luar, mencegah pencerobohan mikrob di alam sekitar, jangkitan luka, dsb.

seperti pembungkusan pelbagai polimer, pembilasan polimer berbuih, pembalut koloid air, pembalut alginat.

Pembungkusan Filem Multi-Poli

Ini adalah kelas pakaian yang lebih maju, dengan oksigen, wap air dan gas-gas lain boleh bebas telap, dan persekitaran badan-badan asing yang berbutir seperti debu dan mikroorganisma tidak boleh lulus ciri-ciri.

Oleh itu, jenis pakaian ini mempunyai kelebihan berikut:

1, menghalang mikroorganisma alam sekitar menyerang luka, untuk mencegah jangkitan silang.

2, pelembab, supaya luka lembab, tidak akan melekat pada luka dan tidak akan menghasilkan penggantian apabila kerosakan mekanikal.

3, mempunyai keserasian, mudah digunakan, dan telus, mudah untuk melihat keadaan luka.

Kekurangan utamanya ialah:

1, penyerapan kapasiti bendalir resapan adalah kurang baik.

2, kosnya agak tinggi.

3, luka di sekitar peluang pengisaran kulit adalah besar.

Oleh itu, jenis pakaian ini digunakan terutamanya untuk postoperative dan tidak meleleh banyak luka, atau sebagai pakaian tambahan untuk pakaian lain.

Berbuih berbuih polimer

Ini adalah jenis berpakaian melalui berbuih bahan polimer (PU), permukaannya sering ditutup dengan lapisan filem berbahan polimerisasi berbilang polimer, sesetengahnya juga mempunyai kelonggaran diri.

Kelebihan utama adalah:

1, kapasiti penyerapan eksudat yang cepat dan berkuasa.

2, kebolehtelapan yang rendah, supaya luka itu tetap lembap, untuk mengelakkan penggantian pakaian ketika kerosakan mekanikal lagi.

3, permukaan halangan membran separa telap, boleh menghalang badan partikulat alam sekitar seperti pencerobohan habuk dan mikrob, untuk mencegah jangkitan silang.

4, mudah digunakan, pematuhan yang baik, boleh sesuai untuk semua bahagian badan.

5, penebat haba, kusut dorongan luaran.

Kelemahannya ialah:

1, kerana prestasi penyerapan terlalu kuat, untuk rembesan rendah luka boleh menjejaskan proses debridement mereka sendiri.

2, kosnya agak tinggi.

3, kerana legap, tidak mudah untuk melihat luka. Jenis berpakaian ini mempunyai pelbagai penyesuaian, termasuk pelbagai luka rembesan sederhana hingga tinggi, seperti lendir, luka bengkak bawah dan sebagainya.

Pembalut koloid air

kini merupakan salah satu daripada pembungkusan perubatan yang paling maju, komponen utamanya adalah kapasiti hidrofilik yang sangat kuat pada koloid air, granul natrium carboxymethyl cellulose (CMC), dan pelekat perubatan hypoallergenic, ditambah dengan elastomer, pelapis dan seterusnya bersama-sama membentuk badan berpakaian utama , permukaannya adalah lapisan dengan struktur membran pelbagai polimerisasi separa telap.

Jenis berpakaian ini mempunyai banyak kelebihan yang sama untuk berbuih berbuih polimer:

1, boleh menyerap luka exudate dan beberapa bahan toksik.

2. Pastikan luka lembap dan bahan bioaktif yang dilepaskan oleh luka pengekalan itu sendiri, untuk memberikan persekitaran mikro yang optimal untuk penyembuhan luka, juga boleh mempercepatkan proses penyembuhan luka.

3, pembentukan gel, melindungi ujung saraf yang terdedah, mengurangkan kesakitan.

4, pematuhan yang baik, rupa tersembunyi.

5, untuk luka untuk mewujudkan oksigen rendah, sedikit persekitaran masam.

Kelemahan utama adalah:

1, kapasiti penyerapan tidak begitu kuat, jadi untuk luka exudative yang tinggi, ia sering diperlukan untuk menggunakan bungkusan tambahan lain untuk meningkatkan prestasi penyerapan.

2, kos produk lebih tinggi.

3, pesakit individu mungkin mengalami alahan terhadap ramuan.

Kesan perban koloid air pada luka kronik sangat menonjol.

Garam garam asid Algal Ini adalah jenis serat semulajadi (oligosaccharides, polysaccharide) yang diekstrak daripada tumbuhan rumpai laut semula jadi, dan pakaian berteknologi tinggi yang diperbuat daripada prosedur pemprosesan halus.

33

Kelebihan utamanya ialah:

1, penyerapan keupayaan eksudat yang berkuasa dan cepat.

2, pembentukan gel, boleh menjaga luka lembab dan tidak melekat luka, melindungi ujung saraf yang terdedah, mengurangkan kesakitan. 3, bersentuhan dengan exudate setelah terjadinya pertukaran ion na-ca, pelepasan ion ++.

Ia memainkan peranan Hemostasis dan menstabilkan biofilm.

4, boleh menjadi biodegradasi, prestasi alam sekitar yang baik.

Kelemahan utama adalah:

1, kebanyakan produk tidak mempunyai kecenderungan diri sendiri, keperluan untuk pembalut bantu diperbaiki.

2, kosnya agak tinggi.

3, kerana legap, tidak mudah untuk melihat luka.

Iii. Pembungkusan Bio-Active Ia aktif atau boleh mempromosikan pelepasan bahan aktif dan ion perak steril, dengan itu mempercepatkan kelajuan penyembuhan luka.

seperti perban nano-perak, pembungkusan kitosan.

Pembungkusan Nano Silver Ini adalah sejenis perlindungan alam semula jadi daripada logam berharga (perak), yang disediakan menggunakan nanoteknologi berteknologi tinggi, nano-silver ini mempunyai keupayaan pensterilan spektrum luas yang kuat, dan tiada rintangan, pada masa yang sama mempunyai tisu yang sangat baik fungsi pembaikan.

Ini adalah sejenis kandungan teknologi tinggi, berpakaian maju, mempunyai prospek aplikasi yang luas.

Kelebihan utamanya ialah:

1, keupayaan pensterilan spektrum luas yang kuat, dan tiada rintangan;

2, dengan ketara meningkatkan tisu peredaran mikro, mengurangkan kesakitan;

3, selepas bersentuhan dengan luka, supaya luka tidak aktif protease logam, mengurangkan permukaan ion zink luka, meningkatkan permukaan ion kalsium luka, dengan itu menggalakkan penyembuhan luka; 4, alam semula jadi, prestasi alam sekitar yang baik;

5, untuk luka untuk mewujudkan persekitaran penyembuhan yang ideal.

Kelemahan utama adalah:

Tidak mempunyai kelonggaran diri dan memerlukan pembantu tambahan untuk diperbaiki.

Luka bakar memilih berpakaian nano-perak.

Berpakaian chitosan

Gaun chitosan adalah sejenis pakaian luka berteknologi tinggi yang disediakan daripada serat chitosan yang diekstrak dari kepiting udang, shell dan sebagainya, yang bukan sahaja mempunyai bakteriostatik, hemostasis semula jadi dan menggalakkan penyembuhan luka, tetapi juga mempunyai biokompatibilitas yang baik, biodegradability dan fungsi biologi. Sesuai untuk luka dengan lebih banyak efluen, seperti luka pasca operasi, luka ulserat, bedores, tempoh granulasi luka kronik dan pembentukan tempoh epitel.

Jalur pengisi chitosan dan bola kapas, tetapi juga sesuai untuk pelbagai luka luka atau luka gua hemostasis, bahan penyembuhan, seperti pembedahan hidung, sinus, selepas pengekstrakan gigi dan sebagainya. Permintaan untuk pembedahan perubatan baru adalah berbeza untuk luka yang berlainan, luka perlu dinilai sebelum menggunakan pembungkusan perubatan, dan penting untuk memakai bungkusan baru secara saintifik dan rasional memandangkan pelbagai langkah yang diambil pada masa berlainan dalam pelbagai kes.